Postupak bezopasan
3

Husniji Lepuzanoviću iz Cazina hitno potreban donor dijela jetre

M. N.
Husnija Huća Lepuzanović hitno treba pomoć dobrih ljudi. Zbog teškog zdravstvenog stanja hitno mu je potreba transplantacija jetre. Kako bi to bilo moguće, potreban je donor koji bi donirao dio svoje jetre.

U apelu porodice Lepuzanović iz Cazina navodi se kako bi donor trebao biti krupnije građe i krvne grupe B- ili 0-. Ističu kako je ovaj postupak potpuno bezopasan za donora.

"Osoba odgovarajuće krvne grupe (B - ili 0-) se javi te se od nje uzme uzorak krvi na analizu da se odredi HLA tipizacija-podudaranje tkiva (to bi se obavilo na UKC Tuzla gdje se Huća trenutno nalazi). Nakon tog pozitivnog nalaza, donor bi zajedno s Hućom išao na AciBadem kliniku u Istanbulu, jednu od dvije najkvalitetnije Klinike na svijetu za tu vrstu zahvata, a s kojom je već ostvaren kontakt. Za donora je bitno da se zna da će se za od četiri do šest sedmica uzeti dio jetre potpuno regenerisati te nakon toga neće morati koristiti nikakvu posljedičnu terapiju, niti će imati nekih ograničenja, invalidnosti i sl. Ta vrsta zahvata je rasprostranjena u svijetu i često se koristi u liječenju terminalnog zatajenja jetre. Sada svima preostaje samo čekati javljanje neke dobre duše koja će svojim dijelom jetre spasiti našeg Huću", naveo je njegov ljekar.

Porodica moli sve dobre ljude da spase jedan život, čovjeka humanistu, dobrog komšiju, prijatelja, djeda, oca i supruga.

Za više informacija možete kontaktirati Mersiju Lepuzanović na broj telefona 062 141 383.