26. juna od 18 sati
17

Humanitarna večer za kupovinu školskog pribora djeci Afrike sutra u BIS-u

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Udruženje "Možemo zajedno" mladog profesora geografije Dejana Nemčića organizovali su humanitarnu akciju "Olovka iz BiH u Africi piše stih" kroz koju će prikupljati novac za djecu u Africi.

Humanitarna akcija će biti upriličena u srijedu 26. juna od 18 sati u BIS-u (Brew Imperial Society) ili bivšem kinu Imperijal.

"Pored svih ljepota Afrike, ovaj kontinent, nažalost, karakteriše nezamislivo siromaštvo. Svake četiri sekunde u Africi umre jedno dijete od posljedica malarije, a lijek za malariju košta samo 1,28 KM. To nije ni jedno craft pivo. Toliko vrijedi život jednog djeteta tamo, djeteta koje nema ta sredstva. Kada nam se Nemčić javio prijedlogom da zajedno, u saradnji sa HKD Napredak, ovu priču podijelimo s rajom i vidimo možemo li još jednom pokazati da je naša mantra #rajapodrzava itekako živ organizam", uz veliki osmijeh na licu smo rekli 'da'", kažu iz BIS-a.

Nemčić kao mladi profesor geografije već duže vrijeme bavi se humanitarnim radom koji je pokrenuo od pomisli da Afrika nije i ne smije biti zaboravljena. Njegova akcija prikupljanja školskog pribora za djecu Afrike započela je 2016. godine i munjevito se proširila Hrvatskom, a sada stiže i u BiH.

Donacijama građana i učenika od samo pet kuna spašeno je hiljade života u Africi. Nemčić je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske koju mu je dodijelila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Pet puta je nagrađen nagradom "Bolja Hrvatska", dobitnik je nagrada Učitelj heroj, Humanitarac godine te plakete i povelje grada.

Tako će prilikom humanitarne večeri u srijedu od prodaje svakog piva biti osiguran školski pribor za djecu u Africi.

"U srijedu će olovka iz BiH u Africi napisati stih", poručuju iz BIS-a.