22.12. u Banjoj Luci
0

Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" za mališane s poteškoćama u razvoju

M. N.
Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" bit će održana 10. put 22. decembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci. Ove godine prikupljaju se sredstva za izgradnju dva dnevna centra za djecu s poteškoćama u razvoju.

Događaj se i ove godine organizuje pod pokroviteljstvom predsjednice RS-a Željke Cvijanović, a građani ovog entiteta mogu dati svoj doprinos i pozivom na broj 1411 donirati 1 KM (za m:tel). Broj će biti aktivan od 1. do 31. decembra.

Ponovo će biti organizovan i kulturno-zabavni program u kojem učestvuju talentovana djeca koja će pjevati, plesati, glumiti, recitovati i svirati. Svrha je pokazati solidarnost i graditi društvo jednakih.

"U prvom planu je dobra volja koja se mobiliše tokom cijele godine i kulminira humanitarnom večeri koja je uvijek posvećena našoj djeci koja imaju određene probleme. cilj je da ukažemo na te probleme, solidarišemo se, pokažemo da nisu sami i na kraju da prikupimo sredstva za one koji su korisnici takvih pomoći", kazala je Cvijanović.

Istakla je kako je njihova namjera da svake godine promovišu djecu i ujedno pruže pomoć porodicama s djecom s poteškoćama u razvoju ili drugim problemima kako bi im se pokazalo da nisu sami.

"Nije stvar u novcu jer ako prikupljate novac za određene potrebe to institucije rješavaju, ali ovdje ima dodatna dimenzija, a to je da smo svi zajedno i radimo dobru stvar - da kažemo da smo nekome pomogli, a taj neko je dio nas. Pravimo društvo jednakosti", rekla je Cvijanović

U saradnji s nevladinim organizacijama i porodicama odlučeno je da ove godine sredstva budu donirana za izgradnju dva dnevna centra u Banjoj Luci i Trebinju kako bi djeca s poteškoćama u razvoju imala gdje boraviti nakon školskih obaveza ili terapija, a roditeljima se olakšalo i pružila mogućnost da rade.

"U budućnosti ćemo gledati da pomognemo i druge već postojeće centre te izgradimo nove u drugim mjestima koji imaju potrebu za tim", zaključila je Cvijanović.

Otvoren je i račun za uplate donacija fizičkih i pravnih osoba pri Ministarstvu finansija Republike Srpske broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banja Luka.