Humanitarne akcije
349

Haris Tvrtković proslavio 18. rođendan, za nastavak liječenja potrebna značajna sredstva

FENA
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Haris Tvrtković, koji je kao dječak 2011. godine preživio tešku saobraćajnu nesreću kada ga je vozilo JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo udarilo na raskrsnici u Vogošći, danas je proslavio 18. rođendan.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Vedran Dodik, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, uručili su danas Tvrtkoviću donaciju za nastavak liječenja, te prigodne poklone.

Uz novčanu donaciju, poklone i slatkiše, Haris se ipak najviše obradovao dresu i rekvizitima FK Željezničar, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

U akciji prikupljanja sredstava za nastavak liječenja učestvovali su uposlenici Općine Stari Grad i učenici osnovne škole "Edhem Mulabdić" koju je ovaj dječak pohađao prije nesreće.

Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo

Zajedno s predstavnicima Općine, u posjeti Tvrtkoviću bio je i Hadis Zubanović, bivši igrač Željezničara, kojem se on posebno obradovao, te mu je želio pokazati i svoju sobu u bojama "omiljenog" kluba.

Nakon nesreće Haris se pet i po mjeseci borio za život u Kliničkom centru u Sarajevu, a tri mjeseca je bio u induciranoj komi.

Dvije teške operacije izvedene su mu u Hrvatskoj jer u BiH to nije bilo moguće. Njegova stopala danas su spašena, svakodnevno vježba sa fizioterapeutom, počeo je koristiti kompjuter, pričati, smijati se...

Za nastavak liječenja, odnosno tretman botoksom, potrebna su značajna sredstva, a Zubanović je obećao da će se zajedno sa bh. reprezentativcem Edinom Višćom zauzeti da ta sredstva budu osigurana.

Čestitajući mu na punoljetstvu, načelnik Hadžibajrić je kazao da se podrška Općine Stari Grad neće zaustaviti na ovome.

Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo

"Učinit ću sve što mogu da Harisu omogućimo nastavak rehabilitacije u jednom od banjskih centara u susjednoj Hrvatskoj ili Republici Turskoj, a danas sam sa njegovim roditeljima dogovorio da mi proslijede potrebne informacije o mjestima gdje je moguće nastaviti liječenje. Iskreno se nadam da će se Haris što prije vratiti normalnom životu", kazao je Hadžibajrić.

I predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik podržao je ovu ideju, kazavši da su se u akciju prikupljanja pomoći odazvale sve općinske službe i općinsko vijeće, a nastojat će da mu pružaju pomoć i dalje.

Harisa Tvrtkovića posjetila je danas i njegova bivša razrednica iz OŠ "Edhem Mulabdić" Dina Baković sa kojom se prisjetio školskih prijatelja, ocjena i drugih dogodovština iz vremena prije nesreće.