Humanitarne akcije
0

Građani BiH se pozivaju da novčano pomognu stanovnicima Filipina

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Društvo Crvenog križa BiH pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć stanovnicima Filipina, pogođenih razornim tajfunom Haiyan.

Društvo CK BiH je, imajući u vidu posljedice tajfuna koji je pogodio Filipine, pokrenulo kampanju prikupljanja novčane pomoći nastradalom stanovništvu. Prema podacima UN-ovih agencija i CK Filipina, gotovo 10 miliona građana je direktno ili indirektno pogođeno katastrofom, a UN-ove procjene govore o 10 hiljada žrtava.

"Mandat CK Filipina i Međunarodne federacije križa i polumjeseca, a ujedno i CK BiH, je da apeluje na društvenu zajednicu da se odazove i pokaže svoju solidarnost. Evidentno je da BiH može pomoći samo uključivanjem u globalnu kampanju prikupljanja novčanih sredstava, koja će se preko Ženeve usmjeriti ka Filipinima. Cilj našeg apela je da animira građane da, u okviru svojih mogućnosti, pomognu nastradalima. Osnovni cilj globalne kampanje je prikupljanje 87 miliona švicarskih franaka, što bi osiguralo pomoć za 100 hiljada stanovnika u periodu od godinu i po dana", izjavio je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog krsta FBiH.

Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta RS, ukazao je kako je na građanima BiH veliki zadatak da pokažu kako nisu narod koji samo uzima od drugih, već i daje, te da će CK uključiti sve svoje organizacije i na svim nivoima kako bi akcija uspjela.

Davorin Pezer, koordinator za katastrofe u Crvenom krstu BiH, ukazao je na aktivnosti CK u BiH koje je provodio proteklih godina te na to kako su svi prilivi novca u CK vrlo transparentni, "prate se i slijevaju u jednu kasu". Nakon kampanje, bit će objavljene informacije o tome koliko je sredstava prikupljeno.

Donacije se mogu uplatiti na žiroračun: 140-101-002588-6326, otvoreno u Sberbank DD Sarajevo ili pozivom na telefonske brojeve:

BH Telecom: 090 291 032 – donirate 2 KM (cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,10 KM)

HT Mostar: 092 890 830 – donirate 1,80 KM (cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2 KM)

U procesu je i otvaranje trećeg broja kod Mtela.