Apel za pomoć
265

Ernas Berić treba našu pomoć: Nakon brojnih operacija stao je na noge, ali još uvijek ne hoda

I. M.
Udruženje pomoć bolesnim - ŽIVOT pokrenulo je apel pomoći za dječaka Ernasa Berića koji se od samog rođenja bori sa zdravstvenim problemama. Iako je uspio stati na noge, još uvijek ne može da hoda. Doktori su optimistični, ali za liječenje je potreban veliki novac.

Ernas je rođen 05.06.2016. godine. Rođen je prijevremeno u 7. mjesecu trudnoće. Čim se rodio imao je problem sa stolicom i često povraćao. Prvu operaciju imao je sa dva mjeseca života i to zadebljanje na dvanaestopalačnom crijevu. Ovo crijevo je dovod stolice do debelog crijeva. Operativni zahvat je izveden uspješno. Od tada Ernas više nije povraćao.

Sa godinu dana nije mogao da sjedi. Prvi put je sjeo kada je imao dvije godine, do tada je stalno bio u ležećem položaju. Već sa godinu dana Ernasovog života roditelji su vidjeli da nešto nije uredu i ubrzo su počeli borbu da Ernas prohoda. Poslije višegodišnjih liječenja i terapija po Bosni i Hercegovini i slabih rezultata roditelji su odveli Ernasa u Hrvatsku u Polikliniku Therapia d.o.o. Doktori u novoj bolnici su predložili da se djetetu operiraju Ahilove tetive na obje noge. Poslije operacije su mu komplet noge stavili u gips, operacija je bila uspješna i poslije oporavka Ernas je mogao da hoda uz nečiju pomoć, samo na prstima.

Poslije operacije tetiva staje na čitavo stopalo što je veliki napredak za malenog dječaka. Kroz neko vrijeme je počeo i sam da hoda oko nekih stvari kada se drži ili oko ograda kada je vani. Čim se opusti gubi ravnotežu i pada. Otkriven mu je slabiji oblik cerebralne paralize. Doktori su optimisti i predlažu terapije za Ernasa kako bi poslije odrađenih terapija mogao samostalno da hoda jer dijete dobro komunicira. Nekad sluša i naredbe, nekada se i svađa. U manipulaciji koristi obje ruke nespretnim hvatom. Kada ustaje, ustaje nepravilno iskorakom lijeve noge ili ekstenzijom obje noge.

Stajao je na prstima sada stoji na čitavom stopalu. Kod Ernesa napredak je očit i ljekari predlažu dalje liječenje i očekuju uspjeh te da će Ernes samostalno prohodati uz specijalne terapije koje predlažu da se rade godinu dana u Hrvatskoj. Međutim to sve košta, pored velikih troškova do sada, dodatnih 12.000 eura.

Roditelji mole sve humane i dobre ljude, da im pomognu kako bi njihov sin prohodao. Majka je domaćica, otac radi kao građevinski radnik. Žive u iznajmljenom stanu. Dizali su već dva puta kredit za Ernasovo liječenje.

Kontakt sa roditeljima na telefon : 060/341 7328.

Svi koji žele da pomogne dječaku Ernasu Beriću uplate mogu vršiti preko žiro računa Udruženja sa naznakom za Ernasa.

Bosna Bank International d.d. Sarajevo, Trg djece b.b. Sarajevo, BiH. Tekući račun u KM: 1413105320021513 Devizni račun: IBAN: BA391413105310012471 SWIFT: BBIBBA22XXX Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo, Zmaja od Bosne b.b. Sarajevo, BiH. Tekući račun u KM: 1610000279430045 Devizni račun - IBAN CODE: BA391610000279430045 SWIFT CODE: RZBABA2S Udruženje pomoć bolesnim” ŽIVOT” Grbavička 127 / 6, 71000 Sarajevo, BiH.

Kontakt telefon udruženja: 061/222-029, 061/355-860.