Bravo!
1.5k

Devetogodišnjem Benjaminu iz Sanskog Mosta dobri ljudi su kupili stan

S. H.
Udruženje "Izvor dobročinstva" realizovalo je projekat kupovine stana devetogodišnjem dječaku Benjaminu Džananoviću koji je rano ostao bz oca i u neuslovnoj kući je živio s majkom.

U nekoliko navrata, na molbu majke Zarke, Udruženje je posjetilo porodicu Džananović i uvjerilo se da žive u veoma teškim uslovima. Naime, krov kuće je bio poprilično dotrajao, te je kiša u kući bila svakodnevnica Džananovića. Pored toga, podova u kući nije bilo, a od hladnoće betona ih je štitio samo etison.

Cjelokupna situacija je bila takva, da dječija želja malog Benjamina nije bila neka igračka ili nešto svojstveno njegovom uzrastu nego upravo popravak krova i poda.


Od prve posjete se intezivno radilo na pronalaženju donatora i rješavanju problema, tako da se obnovi i adaptira postojeći objekat što je bila želja majke Zarke. Akcija je pokrenuta tokom ramazana, kojoj se odazvao velik broj sugrađana.

S obzirom na okolnosti i tok akcije, te svesrdnu pomoć organizacije Ihja el Turas el Islami i prijateljskog naroda Kuvajta, stekli su se uslovi za kupovinu novog stambenog prostora malom Benjaminu i njegovoj majci.

"Hvala Allahu, vrlo brzo smo pronašli i stan te je vlasnik stana dao dodatne pogodnosti kako bi uspješno realizovali kupovinu. Dakle, od samog početka stvari su išle bolje nego što je bilo ko mogao da isplanira. Konačno, u petak 24. jula smo došli do zvanične kupovine stana i predaje u vlasništvo Benjamina Džananovića. Majka Zarka i Benjamin su bili veoma iznenađeni, te su se emocije probudile kod svih prisutnih. Na kraju smo dužni zahvaliti se svim donatorima u nadi da ćemo nastaviti saradnju", navodi se u saopćenju.

Akciju je pomogla i organizacija Ihja el Turas el Islami iz Kuvajta, a zahvalnost je upućena u za narod Kuvajta i ambasadi države Kuvajt u Bosni i Hercegovini.