Humanitarne akcije
44

"Biser" u akciji za oboljele Ramizu i Elviru: Od prodaje šalova prikupljeno 1.600 KM

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" uz pomoć volontera Asocijacije srednjoškolaca BiH iz lokalnog tima Goražde počelo je humanitarnu akciju za pomoć sugrađankama Elviri Bičo i Ramizi Alajbegović koje su oboljele od karcinoma.

Građani Goražda i ovoga puta nisu ostali imuni na apel za pomoć.

"Odziv je bilo odličan. Kako smo i pretpostavljali, građani su zaista prepoznali potrebu i podržali nas. Davali su koliko su mogli tako da smo skupili 1600 KM", kaže Aida Šalo, predsjednica Udruženja "Biser".

Za razliku od građana, apeli prema nadležnim institucijama da se sistemski riješi liječenje teško oboljelih od karcinoma uglavnom ostaju bez odjeka. Ramizi je za mjesec dana terapije potrebno 2.000 KM za lijek Mitotan koji je i do sada obezbjeđivala zahvaljujući humanosti građana ali najčešće prepuštena sama sebi.

Putem Fonda solidarnosti FBIH na račun Elvire Bičo uplaćeno je obećanih 5.000 KM koje nije bilo dovoljno ni za jednu terapiju lijekom Vemurafenib koji za 28 dana košta 5.399 maraka.

"Mi smo prodavali šalove, svako je mogao da plati šal onoliko koliko može, cijena nije bila određena. To su šalovi koje izrađuju naše članice, posebni su na jedan način a danas su nam puno pomogli", dodaje Šalo.

Ona se zahvalila svima koji su kupovinom šala dali podršku akciji jer život dvije pacijentice zavisi od humanosti ljudi.

Nada postoji sve dok ima dobrih ljudi kojima će u ovom slučaju, više od šala, toplinu oko srca pobuditi saznanje da su pomogli onima kojima je najpotrebnije.