Humanitarna akcija
133

Banjalučani iduće sedmice šalju zimsku odjeću i obuću migrantima u Bihaću

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Banjalučani su proteklih dana uspjeli prikupiti brojnu odjeću, obuću, vreće za spavanje i druge potrepštine koje će iduće sedmice migrantima u Bihaću dostaviti predstavnici organizacije Helsinški parlament građana Banja Luke.

Naime, Helsinški parlament građana Banja Luke je povodom Međunarodnog dana migranata, koji je obilježen 18. decembra, pozvao građane, nevladine organizacije, preduzeća i kompanije iz ovog grada sa se uključe u akciju prikupljanja pomoći migrantima u Bihaću. Akcija traje večeras do 21 sat.

"Tokom akcije najviše smo se fokusirali na organizacije kao što su Crveni krst, Mozaik prijateljstva i Nova generacija jer oni najviše prikupljaju takvu vrstu humanitarne pomoći. Nekoliko građana donijelo je nešto garderobe. Imat ćemo više od jednog kombija robe i plašim se da nećemo uspjeti sve ni povući u Bihać. Naša druga stanica je Prijedor gdje također prikupljamo robu. Helsinški parlament građana Banja Luke također je od svojih sredstava kupio neke robe, uglavnom obuće koja je bila prioritet jer mnogi migranti su ostali bez adekvatne obuće za zimu. Pozvali smo i neke kompanije, prodavnice obuće, da se odazovu akciji ukoliko imaju možda neke obuće s greškom koja migrantima u ovakvoj situaciji uopće nije bitna", kazao nam je Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luke.

Žolja dodaje kako su građani poprilično pasivni kada je riječ o odzivu humanitarnim akcijama, ali ne jer su izgubili osjećaj za humanost, već zbog brzine života.

"Ljudima je nekako mrsko pokrenuti se. Mislim kada bismo išli od kuće do kuće da bismo sigurno prikupili dosta stvari, a ovako se ljudima prosto ne da. Ovaj put imamo novaca i ljudstva za jedan kombi tako da ćemo se ograničiti na to", govori nam Žolja.

Kombi s robom za migrante iz Banja Luke za Bihać kreće u utorak iduće sedmice.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, u BiH su ove godine registrovana 23.503 migranta. Najviše je državljana Pakistana, Irana, Sirije, Avganistana, Iraka, Libije, Palestine, Bangladeša i Alžira. Najveći broj migranata nalazi se u Unsko-sanskom kantonu.