Pet godina borbe
504

Amra Delić treba pomoć dobrih ljudi za liječenje u Njemačkoj koje košta 30.000 eura

Piše: E. M.
Amra Delić (Foto: E. M./Klix.ba)
Amra Delić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zeničanka Amra Delić skoro pet godina vodi bitku sa bolešću koja joj je iz korijena promijenila život. Bosanskohercegovački ljekari nakon brojnih dijagnoza, terapija i skoro 100-postotnih obećanja da će joj pomoći već godinama ne nude adekvatan lijek za 27-godišnjakinju, zbog čega joj je potrebno 30.000 eura za liječenje u Njemačkoj.

Porodica je prikupila oko 20.000 KM, a za ostatak sredstava potrebna joj je pomoć dobrih ljudi.

Umjesto da svoje najljepše godine provodi sa suprugom i sinom u nekom boljem okruženju i atmosferi, Amra dane provodi razmišljajući kako nastaviti svoje liječenje van Bosne i Hercegovine. Ljekari iz Tuzle, Zenice i Sarajeva već pet godina nude joj terapije od kojih se ne osjeća bolje, a mjesečni troškovi iznose i više hiljada KM. U razgovoru za Klix.ba pojašnjava da je prve komplikacije osjetila u trećem, a zatim u šestom mjesecu trudnoće kada joj je dijagnosticiran problem sa štitnom žlijezdom, a zatim i karcinom limfnih žlijezda.

"Primila sam sedam hemoterapija u bolnici na Koševu gdje su mi obećali da će mi biti bolje, propisali mi novu terapiju te su nakon toga uslijedile i mjesečne posjete bolnici u Sarajevu i ležanje. Stanje se i nakon toga pogoršalo, ponovo su mi promijenili terapiju, bilo je bolje samo kratko vrijeme, ali opet terapija nije imala efekta. Svi ti lijekovi su bili skupi, morali smo ih sami uzimati, kao i danas, a terapije su prejake za osobu od 27 godina", govori Delić.

Amrin suprug Semir vojnik je u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine te uz sve zdravstvene probleme supruge služi svojoj domovini. Finansijski izdaci porodice Delić su veliki, a nakon brojnih klinika, pa i klinike u Zagrebu, ljekari iz Njemačke ponudili su lijek za Amrinu bolest.

"Nakon svih pretraga i bolnica, i sad kada sam izgubila vjeru u pojedine ljekare, odlučila sam da tražim spas van Bosne i Hercegovine. Kontaktirali smo kliniku u Njemačkoj i imamo priliku da budemo primljeni bez čekanja, no potrebno je da prikupimo sav novčani iznos. Obavili smo razgovore s njemačkim ljekarima, optimistični su u pogledu moga oboljenja i postoji mogućnost da trenutnu terapiju od 23 tableta zamijenim jednom tabletom dnevno pri povratku iz Njemačke", Dodaje Delić.

S obzirom da su sve finansijske mogućnosti od Semirove plaće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iskoristili, Amra nema drugog izbora za prikupljanje novca osim za organizaciju humanitarnih akcija i apela. Zeničani su u proteklom periodu uspjeli sakupiti oko 20.000 KM.

"Ja sam osoba sa 90-postotnom invalidnošću koja sa 27 godina ima tri teške dijagnoze. Ja sam ta osoba s oštećenjem srca, s teškim oboljenjem bubrega koji rade 50 posto. Ja sam ta koja više neće da šuti, ja sam ta koja više ne mogu i ne želim dozvoliti da se liječim, a da moje dijete nema za čokoladu. Mislim da bi za svaku majku to bilo ubistvo i kada sam pomoć i pravo za koje imam počela tražiti, uz silne napore i trud dobila sam invalidninu od 82 KM", stoji u poruci na Facebook grupi pomoći Amri Delić gdje članovi svakodnevno mogu pročitati informacije o prikupljenim sredstvima.

Amri Delić možete pomoći i vi uplatom novca za njeno liječenje u Njemačkoj.

Žiro račun u Unicredit banci za BiH: 3385802541220332 (BAM)

Za uplate iz inostranstva:

SWIFT CODE: UNCRBA22 Broj računa: 40466321101 (EUR) IBAN: BA39 3385 8028 5210 5429

Delić Amra Željeznička 9, Zenica Kontakt Semir Delić: 062 242 111