Humanitarne akcije
15

Altruisti iz Zenice sakupljaju sportsku opremu koja će ići na aukciju za liječenje djece

Piše: E. M.
Dio prikupljene opreme (Foto: Klix.ba)
Dio prikupljene opreme (Foto: Klix.ba)
Grupa altruista iz Zenice koja se već duži niz godina bavi humanitarnim radom, pokrenula je humanitarnu akciju u kojoj će nakon prikupljanja sportske opreme poznatih sportista organizovati aukciju od koje će prikupljena novčana sredstava biti donirana za liječenje djece.

Merima Zilić, Semir Spahić i Aldin Kajmaković prije tri mjeseca krenuli su sa realizacijom projekta "Sve za pet" koji je imao za cilj da uključi osobe koje će svakog mjeseca izdvojiti po 5 KM u fond koji će biti za porodice ili osobe kojima je pomoć potrebna. Kajmaković je za Klix.ba kazao da su do sada na aukciji dresovi Feyenoorda sa potpisom igrača, dresovi fudbalske i rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i dres košarkaša Bešiktaša Kenana Bajramovića.

"Oprema će se prikupljati do 1. aprila 2016. godine kada počinje auckija koja bi trajala mjesec dana po sistemu da će opremu kupiti oni koji ponude najviše putem e-mail ponuda. Sav prikupljeni novac bi išao u projekat "Sve za 5" u kojem trenutno imamo oko 2.500 KM prikupljenih za tri mjeseca. Sredstva iz projekta su inače namjenjena za liječenje djece te kompletno finansiranje manjih operativnih zavhata ili sufinansiranje skupljih operativnih zahvata", kazao je Kajmaković te dodao da je pomenuta ekipa u zadnjih deset dana prikupila 7.000 KM za liječenje sugrađanina Edina Mujkanovića, što je pokazatelj iskrene namjere pomoći ove ekipe altruista ljudima kojima je pomoć potrebna.

Grupa altruista iz Zenice trenutno radi na još šest paralelnih projekata, a jedan od najmasovnijih je projekat školskih sendviča sa oko 500 ljudi koji u njemu participiraju i godišnjih budžetom od 50.000 KM. U toku prošle kalendarske godine prikupljeno je i podjeljeno oko 100.000 KM.