Na inicijativu Otvorene mreže
6

Aktivirani prvi zajednički humanitarni brojevi za čitavu BiH

Klix.ba
Almir Čehajić Batko
Almir Čehajić Batko
U okviru emisije Udri muški, koju uređuje i vodi Almir Čehajić Batko, a kome su gosti bili predstavnici BH Telecoma, HT Eroneta, m:tela i RAK-a, jutros je ozvaničeno aktiviranje prvih jedinstvenih humanitarnih brojeva u BiH.

Otvorena mreža je potpisivanjem ugovora sa BH Telecomom, HT-Eronetom, m:telom i Regulatornom agencijom za komunikacije dobila prva dva jedinstvena humanitarna broja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Prema izjavama predstavnika operatera, da nije bilo inicijative i permanentne angažovanosti Otvorene mreže, kao i njene koordinacije među operaterima i RAK-om, uvođenje jedinstvenog humanitarnog broja za BiH dugo ne bi bilo realizovano.

Danas, tačno u 12 sati, su aktivirani jedinstveni humanitarni brojevi Otvorene mreže 1330 i 1350. Ovo predstavlja bitan moment za građane BiH i još jednu pobjedu tima Otvorene mreže.

Naime, krajem decembra prošle godine, na inicijativu Otvorene mreže održan je zajednički sastanak sa predstavnicima dominantnih operatera u BiH (BH Telecoma, HT Eroneta i m:tela), kao i predstavnika RAK-a, na kojem su finalno usaglašena stajališta o pokretanju zajedničkog humanitarnog broja za cijelu BiH.

Već 29. maja ove godine Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije održalo je 56. redovnu sjednicu na kojoj je usvojeno i pravilo o uvođenju jedinstvenih humanitarnih brojeva na nivou cijele BiH radi efikasnije procedure pružanja pomoći putem humanitarnih brojeva. Ovim je Otvorena mreža otvorila put svim organizacijama koje pružaju pomoć najugroženijima u BiH.