Kantonalni odbor ZHK
103

HSP BiH: Spremamo se za izbore, bojkot ili blokada nisu opcija

M. G.
Sjednica Kantonalnog odbora HSP BiH Zapadnohercegovačkog kantona održana je danas u Širokom Brijegu, a prisustvovao je i predsjednik stranke Nikola Raguž.

Predsjednik HSP BiH u svom izlaganju pozivao je visokog predstavnika u BiH da zaštiti hrvatski narod u BiH te da mu se omogući izbor svojih legitimnih predstavnika na predstojećim izborima.

"Ukoliko dođe do raspisivanja izbora koji su predviđeni početkom maja, za HSP BiH bojkot a ni bilo kakva blokada neće biti tema. HSP BiH izlazi na izbore za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno je naglašena važnost izlaska na izbore zbog kantonalnih nivoa, jer su one od ogromnog značaja za zaštitu hrvatskog naroda", kazali su.

Analizirajući aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, na sjednici se govorilo i o nedavno nametnutim sankcijama visokim dužnosnicima u BiH.

"HSP BIH u potpunosti podržava nametnute sankcije, posebno bivšoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić. Njezinu dužnost glavne tužiteljice, obilježile su afere i neprofesionalnost. Epilog toga je da i dalje porodice hrvatskih žrtava u Bugojnu, Grabovici, Trusini, Briševu, Uzdolu vape za istinom i pravdom, kao što vapi i porodica ubijenog generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegovih osam vojnika te porodica Joze Leutara. Jedino što je obilježilo karijeru neslavnog završetka je hapšenje generala HVO-a Đure Matuzovića te devet pripadnika HVO-a", zaključuje se u saopćenju.