Tvrdnje tužilaca
34

Haotično stanje u GIKIL-u: Radnici nezaštićeni, ekološki incident nije zaustavljen

Piše: A. K.
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) već godinu i po dana radi na izuzetno kompleksnim predmetima u oblasti zagađenja okoliša u ovom kantonu, a već su detektovani najveći zagađivači.

Kao najveći zagađivač navodi se Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) posljedično čijem je neadekvatnom radu u protekla tri mjeseca došlo do dva ekološka incidenta, a u njihove negativne utjecaje po zdravlje građana lično su se uvjerili istražni timovi koji su obavljali uviđaje.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli danas su u javnost plasirane fotografije i video snimci prilikom uviđaja, a istražitelji su u kompleksu GIKIL-a zatekli haotično stanje.

Radnici nezaštićeni

Prema njihovim tvrdnjama, oprema je dotrajala i zapuštena, jak miris katrana osjeti se u cijelom kompleksu, a radnici na svojim radnim mjestima konzumiraju mlijeko za detoksikaciju organizma.

Tužilaštvo TK u 2017. godini prepoznalo je potrebu da pokrene operativne provjere na terenu kako bi se istražilo da li i u kojem omjeru postoji zagađenje okoliša u najmnogoljudnijem i industrijski najpoznatijem kantonu u BiH.

S obzirom da se Kantonalno tužilaštvo u Tuzli prvi put susreće s ovakvim istražnim radnjama, početkom ove godine formiran je istražni tim kojeg čine tužioci tuzlanskog tužilaštva, pripadnici MUP-a TK, federalni vodni i okolišni inspektori, pripadnici Agencije za vodno područje rijeke Save, ali i prof. dr. Abdel Đozić s Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Operativnim provjerama obuhvaćeno je nekoliko zagađivača, međutim, prema riječima šefice istražnog tima tužilaca koji rade na predmetima zagađenja okoliša na području TK Jasmine Mujezinović, GIKIL se pokazao kao zagađivač koji najviše odstupa u stepenu zagađenja.

U januaru 2017. godine GIKIL-u je istekla petogodišnja okolišna dozvola koja do danas zvanično nije produžena.

Nakon toga GIKIL je Ministarstvu okoliša i turizma FBiH podnio zahtjev za obnavljanje dozvole, nakon čega je formirana komisija za izdavanje koja je izlaskom na teren dva puta utvrdila da ne postoje osnovi za produženje iste. Međutim, do danas ova kompanija odbijenicu nije dobila.

"Godinu i po dana je prošlo, a federalno ministarstvo još nije donijelo odluku. Po zakonu, ako se ne odluči, a moralo se to učiniti, važi ona ranija okolišna dozvola u kojoj GIKIL nije ispunio preuzete obaveze da će u periodu od pet godina uložiti 111 miliona KM u postrojenja. Da se to uradilo, mi ne bismo imali spomenute događaje", kaže glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Dva ekološka incidenta

Zbog cjelokupnog stanja vezano za okolišnu dozvolu za posljedicu su se imala dva ekološka incidenta u kojima je krajem maja i početkom augusta došlo do curenja i isticanja veće količine nadkatranske vode u rijeku Spreču.

"U vrijeme između ova dva događaja, po naredbi Općinskog suda u Lukavcu smo izvršili pretrese gdje smo izvršili uzorkovanje zraka, tla i vode od akreditovanih laboratorija te su izdate naredbe za vještačenja koja su u toku. Izlaskom na mjesto događaja zatekli smo dotrajalu opremu, radnike koji su s minimum ili bez zaštitne opreme. U čitavom kompleksu se osjeti izuzetno jak i neugodan miris od supstanci koje smo kasnije zatekli i u Spreči. Katran se može vidjeti na svakom mjestu, sve je mnogo zapušteno i nezaštićeno", kaže Mujezinović.

Ljubić GIKIL ocjenjuje kao drugom planetom.

"Tamo hodaju radnici s mlijekom u ruci, bez minimuma zaštite. Tamo ne možete da dišete od amonijaka. Tužiteljice su se vratile promukle, ne zbog predugog pričanja, već zbog isparavanja koja su do toga dovela", ističe Ljubić te naglašava da u ovoj kompaniji postoje postrojenja koja predstavljaju atomsku bombu.

Iz Tužilaštva TK navode i da ekološki incidenti još uvijek nije zaustavljen, s obzirom na to da ispuštanje materija i dalje traje, a intenzivan neugodan miris i dalje se širi Lukavcom.

"Mi nemamo mehanizam da to zaustavimo", naglasila je Mujezinović.

Još uvijek nije poznato koje će procesne radnje poduzimati Tužilaštvo TK u ovom predmetu.

"Mi sve što smo danas govorili predstavlja produkt radnji koje smo dosad poduzeli. Također, imamo poduzete radnje koje još uvijek nisu rezultirale dokazima, ali na svemu ovome nećemo stati", dodaje Ljubić.

Naglašava da se sve nadležne institucije konačno moraju prihvatiti posla kako se slični incidenti ne bi ponavljali.

"Pozivamo sve institucije da se probude. Bojimo se novih posljedica, ali one nisu naša briga. Mi možemo samo djelovati kada se to desi", dodaje Ljubić.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli zbog interesa istrage danas nisu mogli odgovoriti na konkretno pitanje da li je neko od odgovornih iz GIKIL-a već saslušan.