Igre bez granica
180

Haos u SDA u TK: Od smjene Kukića i Gutića do opasnih optužbi i "siledžijskih metoda"

Piše: A. K.
Bego Gutić i Mirsad Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bego Gutić i Mirsad Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Haos koji je nastao kao proizvod unutarstranačkih igara u Stranci demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK) iz dana u dan poprima nove dimenzije. Posebno je žestoko na relaciji između kantonalnog i općinskog odbora u Banovićima gdje je u fokusu smijenjeni premijer TK Bego Gutić.

Dok iz povjereništva Kantonalnog odbora SDA TK tvrde da je Gutić i dalje u stranci te da je imenovan za povjerenika u Banovićima, iz banovićkog Općinskog odbora navode da je smijenjeni kantonalni premijer isključen iz SDA, i to jučer u poslijepodnevnim satima.

No, krenimo redom.

Sve je počelo u srijedu uvečer na sjednici Predsjedništva SDA za vrijeme koje je dotadašnji predsjednik KO SDA TK Mirsad Kukić smijenjen s ove pozicije te imenovano povjereništvo na čelu s Amirom Fazlićem.

SDA je na ovaj način željela riješiti nesuglasice i obračune stranačkog kadra na nivou kantona, što stranci nikako ne treba u izbornoj godini.

Ipak, da je TK specifičan kada je riječ o poziciji SDA potvrđeno je u narednim danima.

Tik što je formirano povjereništvo u KO SDA TK uslijedila je Fazlićeva izjava da je pod Kukićevom palicom najavljena smjena Vlade TK na čelu s premijerom Gutićem.

Inače, Fazlić je u struji koja nije naklonjena Kukiću, a nedugo nakon njegove izjave iz Skupštine TK uslijedio je poziv od predsjednika ovog zakonodavnog tijela Senada Alića koji je sazvao sjednicu hitnog karaktera, ali sa nepredstavljenim dnevnim redom.

Nepuna 24 sata kasnije, sjednica je organizovana, predstavljen dnevni red s jednom tačkom, koja se odnosila na smjenu Vlade TK i premijera Gutića, ali i objelodanjena imena 15 poslanika koja su svojim potpisima tražili sazivanje sjednice.

Višesatna rasprava rezultirala je usvajanjem dnevnog reda, a na kraju i smjenom Vlade TK i premijera Gutića, koju su podržali članovi SDA Azra Kahrimanović, Fetah Hujdur, Jasmina Lugavić, Mehmed Bajraktarević, Mirsad Bečić, Mirza Omerdić, Narcisa Šiljegović, Rasim Dostović, Senad Alić, Suad Salibašić i Zijad Suljkanović, zatim svih pet poslanika SBB-a, po jedan poslanik iz Stranke za BiH i BPS-a, te bivši poslanik DF-a Demir Beganović.

Nakon izglasavaja nepovjerenja, za skupštinsku govornicu je izašao predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević koji je pozvao predsjednika Skupštine TK Senada Alića da podnese ostavku, što on na kraju nije učinio.

Gutić: Moju smjenu su dogovorili Radončić i Kukić

Neposredno prije izglasavanja nepovjerenja, Gutić je rekao da je njegova smjena dogovorena u četvrtak uvečer u Avazovom tornju u Sarajevu između Mirsada Kukića i predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

"Održan je sastanak između predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića na kojem je dogovorena smjena Vlade TK. Odmah nakon toga, ujutro je zakazana Sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Danas su (jučer, op.a.) prekršeni Ustav TK i Poslovnik Skupštine TK zbog čega sam u skladu s ovlastima uputio zahtjev za zaštitu zakonitosti prema premijeru FBiH koji bi isti trebao da uputi prema Ustavnom sudu FBiH", naveo je jučer Gutić.

On je ustvrdio i da se tokom sastanka u Sarajevu desila politička trgovina.

"Po njoj je Kukić obećao lojalnost Radončiću na predstojećim općim izborima, odnosno da će mu pružiti punu podršku za izbor za člana Predsjedništva BiH", tvrdi Gutić.

Jedna od pauzi Skupštine TK iskorištena je i za sazivanje vanredne konferencije za medije KO SDA TK na kojoj je istaknuto da će svi poslanici koji budu podigli ruku za izglasavanje nepovjerenja Vladi TK i premijeru Gutiću automatski biti isključeni iz stranke, kao i ministri koji se nađu u novom sazivu vlade.

U ovom košu su se našli i Jakub Suljkanović, bivši ministar finansija TK, a sadašnji premijer TK, kao i stari/novi ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

"Trenutno na sceni vlada opcija poslanika koju su predvođeni Mirsadom Kukićem, a kojoj se priklonio i koalicioni partner Savez za bolju budućnost", naveo je jučer Fazlić, dok je Gutić sva dešavanja vezano za Vladu TK ocijenio obračunom Kukića s SDA.

Bego Gutić – član stranke ili ne?

A nakon smjene Vlade i premijera, KO SDA TK donio je odluku o razrješavanju svih organa i imenovanju povjereništava u ppćinskim odborima SDA u Banovićima, Sapni i Gradačcu.

U odluci koju je potpisao Fazlić, Gutić je imenovan za povjerenika u Banovićima, međutim totalna konfuzija nastaje nakon informacije da je bivši premijer TK ranije od Općinskog odbora SDA u Banovićima isključen iz stranke.

Naime, općinski organ stranke jučer u poslijjepodnevnim satima je održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da se Gutić isključi iz SDA.

"Ovo je bespravlje i nestatutarno djelovanje Povjereništva Kantonalnog odbora SDA TK. Općinski odbor Banovići nije dobio dopis, ni zvaničnu odluku o razrješenju i uvođenju povjereništva u isti. Begu Gutića je jučer u poslijepodnevnim satima Općinski odbor Banovići jednoglasno isključio zbog vanstatutarnog djelovanja i nepoštivanja odluka Općinskog odbora. Što se tiče Općinskog odbora Banovići, Bego Gutić više nije član SDA. Mi smo zvanični stranački organ dok ne dobijemo potvrdu o razrješenju", kazala je za Klix.ba predsjednica Općinskog odbora SDA u Banovićima Elzina Pirić.

Ona je istakla da Predsjedništvo SDA nije donijelo odluku o zabrani smjene Vlade TK i premijera.

"Takva odluka ne postoji, ali postoji zvaničan zaključak Predsjedništva SDA u kojem je oduzeta nadležnost općinskim, kantonalnim i regionalnim organizacijama, ali i povjereništvima, da mogu uvoditi povjereništvo od mjesnog ogranka do bilo koga drugog. Tu nadležnost ima isključivo predsjedništvo stranke. Ovo što je Fazlić uveo je vanstatutarno djelovanje i on nije imao pravo, niti mogućnost da uvede bilo kome povjereništvo", istakla je Pirić.

Bombom na Kukićevu diskoteku

S druge strane, nedugo nakon imenovanja nove Vlade TK na čelu s premijerom Suljkanovićem koji je u razgovoru za Klix.ba danas rekao da još uvijek nije dobio dokument koji potvrđuje da je isključen iz SDA, uslijedilo je bacanje eksplozivne naprave na diskoteku QM u Banovićima.

Riječ je o ugostiteljskom objektu koji je u vlasništvu Mirsada Kukića.

Elzina Pirić pozadinu vidi u političkim pritiscima i odnosima.

"Ne želim optuživati bilo koga, pustit ću nadležne institucije da rade svoj posao. Nadam se da će raditi u interesu građana, te mene i gospodina Kukića kao federalne poslanike koji imamo pravo na zaštitu", istakla je Pirić.

Kazala je i da je skupa s Kukićem prije tri mjeseca policijskom komesaru MUP-a TK Fadilu Šljiviću prijavila da im je bezbjednost ugrožena.

"Primjećena su i legitimisana lica s kriminalnim dosjeima koja su pratile mene i gospodina Kukića u vozilima. Mi već tri mjeseca živimo pod nekim pritiskom, pratnjom i terorom. Gospodin Šljivić zarad nekih svojih karijerističkih nastupa i odnosa, u koje ne bih sad ulazila, nije zaštitio nas, a dokaz tome je ovo sinoć. Ono od sinoć je napad na mladost. U 21. vijeku, 23 godine nakon rata smo mogli imati Kapiju u Banovićima, a za to je kriv komesar MUP-a TK", tvrdi Pirić.

Ona je na kraju rekla da je članstvo i rukovodstvo Općisnkog odbora SDA Banovoći nije ništa učinilo protiv Statuta i pravila SDA, naglasivši da su radili u interesu stranke i organa.

"Dokaz su izborni rezultati, a jedinstvo koje mi ovdje imamo proizvelo je parolu 'U jedinstvu je snaga'. Mi smo članovi SDA i nećemo prihvatiti nikakav teror i pravno nasilje nad nama. Samo tražimo da nas neko uvaži i sluša", zaključila je Pirić.

SDA: Smjenu Vlade TK su po Kukićevom diktatu proveli odmetnuti zastupnici stranke

Na cijelu ovu priču stiglo je i zvanično saopćenje SDA u kojem je navedeno da je smjena Vlade TK na čelu s premijerom Gutićem izvršena protivno stavovima i odlukama organa ove stranke.

Dalje se navodi da su smjenu "po diktatu Mirsada Kukića, proveli odmetnuti zastupnici SDA zajedno sa zastupnicima SBB, kršeći Ustav TK i Poslovnik o radu Skupštine TK".

SDA navodi i da se u potpunosti ograđuje od novoformirane "privatne interesne koalicije u Skupštini TK i nove vlade TK koju je ova koalicija imenovala".

"SDA je opredijeljena da stane ukraj nedemokratskom djelovanju i samovolji pojedinaca u svojim redovima. Bez obzira na sve moguće posljedice po njenu poziciju u vlasti, SDA će iz svojih redova odlučno ukloniti sve one pojedince koji djeluju suprotno njenim temeljnim idejama i principima", navodi se u saopćenju.

Iz SDA najavljuju da će, u tom cilju, u kantonalnoj i općinskim organizacijama SDA u TK u narednom periodu biti poduzet niz mjera.

"Povjereništvo na čelu s Amirom Fazlićem ima punu podršku SDA u provođenju tih mjera, kako bi se u SDA TK afirmisali časni i čestiti članovi privrženi principima i programu stranke, a iz njenih redova uklonili svi oni koji djeluju nedemokratski, postupaju suprotno odlukama organa stranke, rade za vlastite interese i pristaju na siledžijske metode, samovolju i diktat pojedinaca", saopćeno je iz SDA.

Možda će spomenute mjere iskristalisati novonastalu situaciju koja je i sama na kraju potvrdila da na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH postoje dvije struje SDA.

Sada je upitno i to koliko će se raskol u najvećoj bošnjačkoj stranci odraziti na rad Parlamenta Federacije BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da određeni broj parlamentaraca slijedi Kukićeve instrukcije prilikom glasanja.