Hamidović: Urušavanjem notarskog sistema ugrožava se pravna sigurnost

F
FENA
22.2.2019. u 10:15
7
90
Hamidović: Urušavanjem notarskog sistema ugrožava se pravna sigurnost
7
Hamidović: Urušavanjem notarskog sistema ugrožava se pravna sigurnost Nerminka Hamidović (Foto: FENA)
Prijedlozi da se zakonskim izmjenama notari isključe iz registracije firmi u Republici Srpskoj samo je još jedan u nizu poteza kojima se urušava sistem notarijata i njegova uloga u izgradnji pravne države u Bosni i Hercegovini, upozorava dopredsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Nerminka Hamidović.
Ona podsjeća da se i u Federaciji dovode u pitanje nadležnosti notara, iako sve ukazuje na to da je nakon uvođenja notarijata u BiH povećana pravna sigurnost, što je i bio cilj ove reforme.

"Sistem notarijata u BiH uspostavljen je po uzoru na one u najrazvijenim demokratskim društvima zapadne Evrope. Konkretno, naš notarijat i njegova uloga u pravnom sistemu kreirani su po uzoru na notarijat u SR Njemačkoj. Na žalost, raznim inicijativama se pokušavaju reducirati ovlasti i uloga notara, čime se direktno ugrožava i dostignuti nivo pravne sigurnosti", navodi Hamidović.

Nacrtom zakona o privrednim društvima koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a iz postupka osnivanja i registracije jednočlanih društava s ograničenom odgovornošću izbačeni su notari, što je u suprotnosti s direktivama EU i praksama u europskim zemljama.

"EU sigurno neće blagonaklono gledati na ovakva rješenja, a opravdana je zabrinutost i zbog određenih inicijativa u Federaciji, gdje se također dovode u pitanje ingerencije notara i notarijata u cjelini kao značajnog dijela pravnog sistema BiH", kaže Hamidović.

Ističe da je uvođenje notarijata prije 12 godina jedan od najuspješnijih projekata u oblasti reforme pravnog sistema i njegovog približavanja evropskim integracijama u poslijeratnom razdoblju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: