Saznaje Klix.ba
174

Granični policajac BiH navigirao kriminalcima kuda da neometano prenose drogu

Klix.ba
Ilustracija: GP BiH
Ilustracija: GP BiH
Posebni tim MUP-a Kantona Sarajevo je u saradnji s Europolom i FBI-jem dešifrovao komunikaciju između pripadnika Granične policije BiH i kriminalnih struktura što je rezultiralo hapšenjem policijskog službenika.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni je bio u kontaktu sa pripadnicima organizirane kriminalne skupine koju u predmetu kodnog naziva "Golub" istražuje tim sastavljen od istražitelja krim policije i operativaca kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Kako saznaje Klix.ba, pripadnik Jedinice GP Trebinje Šaban Kudo je pomagao kriminalcima na način da je uzimao novac za odavanje službenih tajni i informacija odnosno otkrivao im rute putem kojih mogu neometano prenositi veće količine narkotika.

On je za određen iznos novcima pripadnicima kriminalnih grupa govorio kuda tačno da se kreću prilikom prenošenja droge, a da ih pri tome ne otkriju granični policajci.

Policijski službenici Granične policije BiH osumnjičenog su predali u nadležnost Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Kako nezvanično saznajemo, posebno formirani tim sarajevske policije nastavlja intenzivno raditi na otkrivanju članova organizovanih kriminalnih grupa koji su u proteklom periodu proizvodili, trgovali i distribuirali narkotike u Bosni i Hercegovini, ali i van granica zemlje.

Do informacija istražitelji dolaze dešifrovanjem poruka s obzirom da su kriminalci koristili posebne telefone Sky i Anom aplikacije, tako da se u narednom periodu mogu očekivati nove akcije.