Pobratimski gradovi
75

Gradonačelniku Sarajeva u Tirani uručeni ključevi grada

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, boravio je u službenoj posjeti Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se susreo sa gradonačelnikom Erionom Veliajom, te mu je uručen ključ ovog pobratimskog grada.

Glavni grad BiH i Tirana su pobratimski gradovi još od 1996. godine i njeguju bliske odnose. Ova posjeta je najava dodatnih napora u realizaciji zajedničkih inicijativa, bližem povezivanju te snažnijoj međusobnoj podršci u oblasti međunarodne saradnje.

Gradonačelnik Skaka se tom prilikom zahvalio svom domaćinu na ukazanoj časti ističući kako Sarajevo i Tirana dijele evropsku budućnost i izrastaju u istinske evropske metropole i regionalne centre.

"Posebna je ovo čast za mene lično, ali i za sve građane Sarajeva. Naši gradovi se ubrzano razvijaju i moramo unapređivati odnose, saradnju i okvir kroz koji se povezujemo. Glavni gradovi nisu samo ključni generatori ekonomskog razvoja, nego mogu i trebaju biti lideri u otvaranju političkih procesa i regionalnog približavanja. U tome vidim naše buduće ojačano partnerstvo", istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik Skaka i Veliaj su tokom radnog sastanka zvaničnih delegacija razgovarali o konkretnim projektima saradnje u turizmu, razmjeni iskustava u korištenju evropskih fondova te razvojnim mogućnostima, a razmijenjene su ideje o zajedničkom nastupu prema stranim tržištima.

Gradonačelnik Tirane se posebno zanimao za uspješna iskustva Sarajeva sa izgradnjom i funkcijom Trebevićke žičare. Također, bilo je govora o boljem iskorištavanju prilika iz procesa 16+1 koji je uspostavio određeni okvir za zajedničko djelovanje regionalnih prijestolnica sa stranim investitorima, a uoči predstojećeg samita. Zvaničnom susretu delegacija prisustvovao je i počasni konzul BiH u Albaniji, Fikret Klarić