vijesti
0

Grad Banja Luka poklanja zemljište u centru Ustavnom sudu RS

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukoliko odbornici Skupštine Grada Banja Luka danas izglasaju odobrenje, Ustavni sud RS dobit će u centru Banje Luke gotovo 2.000 kvadratnih metara i to potpuno besplatno.

Ustavni sud RS na ovom zemljištu planira gradnju zgrade od četiri sprata sa podrumom i prizemljem na 3.448 metara kvadratnih. Činjenica da Ustavni sud RS gradi četverospratnicu i to za nula konvertibilnih maraka, izazvala je revolt opozicionih odbornika. Devet vrhovnih sudija ovog suda, prema mišljenju opozicije, ne trebaju toliki prostor, a novac od prodaje zemljišta mogao bi pomoći sve tanjem budžetu grada i građanima.

Iz Gradske uprave kažu da se Ustavni sud sa zahtjevom za prenos prava vlasništva bez naknade Gradu obratio u decembru prošle godine. Oni dodaju da je Zakonom o stvarnim pravima propisano da se nepokretnostima u svojini jedinice lokalne samouprave i RS može raspolagati samo na osnovu javnog konkursa i uz naknadu, ali da član 1 istog zakona kaže da se ovo ne odnosi na pravne poslove koje pomenute dvije strane zaključuju međusobno, naročito ako je to u interesu i cilju opšteg i socijalnog napretka građana.

"U Ustavnom sudu radi devet sudija i ostalo potrebno osoblje i do sada su sasvim normalno funkcionisali u potkrovlju bivšeg Vojnog odsjeka koji nije veći od nekoliko stotina kvadrata. Ako je Ustavni sud RS do sada normalno funkcionisao u ovom prostoru, postavlja se pitanje šta će im sada zgrada koja se proteže na gotovo 4.000 kvadrata", rekao je odbornik PDP-a u Skupštini Grada Aleksandar Zolak.