|

Francuska poslala EU papir u kojem traži nove principe za Zapadni Balkan

Francuska poslala EU papir u kojem traži nove principe za Zapadni Balkan
13
A. D.
15.11.2019. u 20:48
69
komentara
13

dijeljenja
Francuska poslala EU papir u kojem traži nove principe za Zapadni Balkan Ilustracija: Shutterstock
Francuska je zemljama članicama Evropske unije (EU) poslala takozvani “non-paper” u kome se traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana.
Od Evropske komisije (EK) se traži i da do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi se primjenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Radio Slobodna Evropa (RSE) imao je uvid u ovaj dokument u kojem se naglašava da su “prespore” duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije, koje su potrebne za buduće pristupanje Evropskoj uniji, te da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima.

U ovom dokumentu, zvanični Pariz potvrđuje “nedvosmislenu podršku” evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i smatra da cijeli region pripada Evropi po svojoj istoriji, kulturi i geografiji.

“Bliže veze sa Evropskom unijom jedini su način da se ove države konsoliduju, zasnivajući se na vladavini zakona i otvorenim i pluralističkim društvima, baveći se svojim ekonomskim i socijalnim razvojem”, stoji u francuskom dokumentu.

Naime, prema francuskom stajalištu, takozvani obnovljeni pristup trebalo bi da se zasniva na četiri principa, koji obuhvataju:

- postepeno udruživanje
- strožije uslove
- opipljivu korist
- reverzibilnost

“Krajnji cilj bi bio puno i potpuno pristupanje”, podvlači se u ovom dokumentu.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...