vijesti
152

Fotomonografija "Srebrenički put pakla": Djelo Ahmeta Bajrića kao optužnica za genocid

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bosanskohercegovački fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko od počinjenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine do danas napravio je na desetine hiljada fotografija vezanih za ovaj događaj koji je krvavim slovima ostao upisan u historiji naše zemlje.

Bajrić je jedini objektivom svog fotoaparata na području Nezuka nadomak Sapne uspio zabilježiti proboj Srebreničana na slobodnu teritoriju, a njegove autentične fotografije obišle su cijeli svijet.

Traženje nestalih prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima, organizacije kolektivnih dženaza identificiranih Srebrenčana, komemoracije i posjete poznatih zvaničnika Potočarima i Srebrenici te njihovo odavanje poštovanja žrtvama genocida - samo su neki od događaja koje je Bajrić ovjekovječio svojim fotoaparatom.

Godine predanosti svim Srebreničanima rezultirale su na kraju izdavanjem fotomonografije pod nazivom "Srebrenički put pakla 1995-2015." koja je večeras promovisana u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

U koricama ovog jedinstvenog djela hronološki su prikazani najznačajniji momenti zabilježeni u toku 20 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici.

Prema Bajrićevim riječima, pored Srebrenice i Potočara fotografije su nastajale i na mnogim drugim mjestima u BiH u kojima se obilježavalo sjećanje na genocid.

"Drago mi je što sam uspio izdati ovu knjigu koja će ostati u historiji, ali i podsjećati na stravična dešavanja koja su zadesila Srebrenicu. Da nije bilo mene i još nekoliko drugih fotoreportera na raznim mjestima vezanim za Srebrenicu o mnogim dešavanjima se ne bi ni znalo. Moram reći da su emocije i danas izuzetno jake kada je u pitanju Srebrenica, a kada pogledam fotografije srce mi se steže", kazao je Bajrić.

Uz Bajrića o ovom jedinstvenom djelu govorili su još i dugogodišnja novinarka Almasa Hadžić, doktorica u ratnoj bolnici u Srebrenici Fatima Klempić Dautbašić, bivši komandant 28. divizije Armije Reublike BiH Naser Orić, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, urednik fotomonografije Hazim Karić, a prigodnu besjedu upriličio je muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

"Ova fotomonografija je jedno svjedočenje o najtragičnijem vremenu stradanja bošnjačkog naroda. Ovdje je riječ i o zbiru fotografija bez retuširanja, odnosno prikazane su onako kako su nastajale, a svjedoče o počinjenom zločinu. Možda nisu umjetnički najbolje izražene, ali ovo je dokument koji ne treba nikoga umjetnički zadiviti", istakla je Hadžić.

Mišljenja je i da Bajrić u ovom trenutku nije svjestan da je napravio najveću i najdokumentiraniju optužnicu za genocid koji se dogodio u Srebrenici.

"Blicko je napravio jedan historijski dokument koji svaka kuća mora imati, a kako bi naša djeca i unuci učili te kako im se ne bi ponovilo ono što se mojoj generaciji dogodilo, jer nismo znali šta se događalo u Šahovićima, Foči, Višegradu...", nastavila je Hadžić.

Doktorica u ratnoj bolnici u Srebrenici Fatima Klempić Dautbašić večeras se ponovo prisjetila stravičnih dešavanja 1995. godine.

Kako je kazala, fotomonografija "Srebrenički put pakla 1995-2015." od velikog joj je značaja.

"Puno knjiga je napisano o Srebrenici, ali fotografija je nešto što je posebno. Pomoću ovih fotografija možete vidjeti bol, patnju i sve ono što se dešavalo u Srebrenici i što je najvažnije, ovo djelo nam ostaje zauvijek", mišljenja je Klempić Dautbašić.