Uoči odluke EU
24

Financial Times o pitanju Kosova i mogućim tenzijama u BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija ne bi trebala odustati od Balkana, a neispunjena obećanja o članstvu bi mogla oslabiti umjerene i reformske struje u regionu, ocijenio je danas britanski list Financial Times u svojoj analizi.

Evropske vlade će na samitu u junu odlučiti da li će pokrenuti razgovore o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Odluka treba biti jednoglasna, ali neke zemlje poput Francuske i Holandije oklijevaju sa odobrenje naredne faze proširenja Unije, piše FT.

Francuzi žele da se EU fokusira na svoje reforme, jačanje zone eura i izbjegavanje mjera koje bi mogle da jačaju nacionalističke i populističke struje.

"Ako vrata EU ostanu zatvorena, umjerene struje mogu da budu diskreditovane. Međutim, postoji i opasnost da vrata budu otvorena Sjevernoj Makedoniji, a Albanija da bude ostavljena da čeka. Takva inicijativa bi bacila ulje na vratru panalbanskog nacionalizma. Postojao bi rizik od eksplicitnijeg oživljavanja ideje "Velike Albanije'", piše u analizi.

Britanski list u daljoj analizi smatra da bi takav scenario dodatno negativno utjecao na napore o rješavanju pitanja između Beograda i Prištine i pojačao bi tenzije između Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH.

Regionalna nestabilnost bi, kaže se, dodatno stvorila pogodno tlo za utjecaje Rusije, Turske i Kine.