Urgencija premijera
56

Federalni dom naroda na narednoj sjednici o vanrednom usklađivanju penzija

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz Vlade Federacije BiH saopćeno je kako premijer Fadil Novalić pozdravlja uvrštavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO/MIO u prijedlog dnevnog reda 17. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zakazane za 17. februar 2022. godine.

“Zahvaljujem se rukovodstvu Doma naroda Federalnog parlamenta koje je uvažilo moju urgenciju poslanu 7. februara, a kojom sam zamolio da se izmjene i dopune Zakona o PIO uvrste u prijedlog dnevnog reda prve naredne sjednica, i to po hitnom postupku", naveo je.

Novalić kaže da ove izmjene i dopune, između ostalog, omogućavaju veoma važnu stvar za penzionere, a to je da se stvara mogućnost vanrednog usklađivanja penzija (izuzev najviše) u tekućoj godini pod uslovom da je rastao bruto domaći proizvod u prethodnoj godini, a ne kao što je sad propisano da je taj rast morao biti u prethodne dvije godine.

"Ukoliko ove predložene izmjene i dopune budu usvojene i u Domu naroda Parlamenta FBiH, prema sadašnjim ekonomskim kretanjima, sasvim je izvjesno, da uz redovno, imamo i ovogodišnje vanredno usklađivanje penzija u FBiH, a koje će također dovesti do povećanja iznosa ovih primanja", naveo je.

Ovakve izmjene i dopune prate i dio osnovnih zahtjeva penzionerske populacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a rješenje je pripremano kroz niz sastanaka s predstavnicima penzionerskih udruženja.

Također je rekao da je upoznat i sa zahtjevom penzionerskih udruženja koja traže povećanje iznosa minimalne panzije, a što će svakako biti predmet zajedničkog razmatranja s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja.

“Ova Vlada je od početka opredjeljena stvaranju najboljih održivih rješenja za penzionere u FBiH, a kojim nastojimo iskreno poboljšati status ove populacije, jer smatramo da penzioneri to zaista i zaslužuju”, dodao je federalni premijer.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH, koji je Vlada FBiH usvojila te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru, dobio je podršku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 21. decembra/prosinca 2021. godine. Federalni premijer istovremeno je pozvao sve delegate Doma naroda da podrže predložene izmjene i dopune ovog zakona.