Izvještaj Mete
3

Facebook ukinuo lažne naloge koji su podržavali Vučića i njegovu stranku SNS

T. K.
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Kompanija Meta objavila je u svom posljednjem kvartalnom izvještaju, između ostalog i dio posvećen aktivnostima na suzbijanju lažnih naloga u Srbiji gdje su istakli da su ukinuli 5.374 naloga na Facebooku.

"Ukinuli smo 5.374 naloga na Facebooku i 12 grupa i 100 naloga na Instagramu jer su kršili našu politiku protiv koordinisanih objava na internetu. Ova grupa nalazila se u Srbiji i prije svega je ciljala na domaću publiku", navodi se u izvještaju Mete.

Meta ističe da su te aktivnosti obavljane na internetu sa ciljem da preko društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram, Twitter i YouTube, uz lokalne medije, stvore utisak o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

"Za razliku od trolova, koje smo tokom godina uočavali u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, koji su radili u istoj kancelariji ili nekoliko njih i pod istom upravom, u Srbiji se ova operacija više zasnivala na pojedincima koji su radili širom Srbije", navode.

Dodaju da je bilo mnogo lažnih naloga.

"Na našim platformama, osobe iza ovih aktivnosti koristile su lažne naloge, od kojih smo neke otkrili i ukinuli automatski i prije naše istrage. Preko njih su se stvarale grupe, pisali komentari i "lajkovali" sadržaji kako bi ih činile popularnijim nego što jesu. Takođe su postavljali i kreirali "mimove" kako bi kritikovali opozicione političare u Srbiji", objavljeno je.

Meta navodi da je najverovatnije da su oni, koji su se bavili takvim aktivnostima, prvo koordinisali preko interneta i preko web aplikacije kojom su dozvoljavali operatorima da komentarišu i stavljaju postove na razne sajtove i društvene mreže.

"Istražili smo i blokirali tu aplikaciju 2020, nakon što smo ispitali navode u izvještajima istraživačkih novinara Balkan Insighta, ali je očito da je mreža nastavila da koristi aplikaciju na drugim mrežama u informativnim sajtovima", navodi se u izvještaju Mete.