Traži sankcije
132

Europarlamentarac Koster: Dodik sarađuje s Moskvom čiji je interes destabilizacija BiH

N. V.
U Evropskom parlamentu se vodi rasprava o Bosni i Hercegovini i uvođenju sankcija Miloradu Dodiku. Europarlamentarac Dietmar Koster je upozorio da njegovo djelovanje vodi ka uništavanju države.

"U BiH srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i njegove prateće snage bojkotuju državne institucije, rade na neustavnom prijenosu nadležnosti na entitet i to dovodi do uništenja države u cjelini", rekao je Koster na početku svog obraćanja.

Osim toga on navodi i da Dodik odbacuje osuditi ruski agresorski čin i zalaže se za "neutralnu poziciju", a što je prema mišljenju Kostera, "ništa drugo nego pristajanje na Putinov rat"

"Dodik koristi rat u Ukrajini da dodatno progura svoju prorusku politiku i prijetnje razbijanjem BiH. On očito surađuje s Moskvom koja ima interes destabilizirati BiH", naveo je.

Zbog svega ističe da je "krajnje vrijeme da EU politički i finansijski sankcioniše Dodika i druge odgovorne za pokušaje narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH"

"U tom smislu, EU mora podržati civilno društvo puno više nego što je to činila do sada", ističe Koster.

Komentarišući mogućnost brzog ulaska u EU kojem je pristupila Ukrajina, on navodi da bi i BiH trebala dobiti bar ubrzan pristup statusu kandidata te da je to za cijelu Evropu "pitanje zaštite državnog suvereniteta, očuvanja demokratije i vladavine prava te pitanje sigurnosti i mira".