Zovko: Načela federalizacije jedini su put za konstitutivnost naroda u BiH

Zovko: Načela federalizacije jedini su put za konstitutivnost naroda u BiH
136
F
FENA
30.1.2017. u 22:13
388
komentara
136

dijeljenja
Zovko: Načela federalizacije jedini su put za konstitutivnost naroda u BiH Željana Zovko
Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta održana je rasprava o Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.
Zastupnici su u raspravi podržali napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji te pozvali na daljnji napredak u provođenju institucionalnih reformi, reformi na području vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Naglašena je potreba za provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava te briga o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao i potreba za legitimnim političkim zastupanjem građana, saopćeno je iz Evropske pučke stranke.

U raspravi je učestvovala i zastupnica Željena Zovko koja u svom u obraćanju pozdravila Izvještaj zastupnika Prede te rezolucije Evropskog parlamenta koje su usvojene 2014. i 2015. godine koje govore o načelu federalizacije kao jedinom putu kojim bi se poštivala konstitutivna arhitektura BiH.

"25 godina nakon rata trebali bi izvući pouke o Bosni i Hercegovini te ponuditi praktična rješenja, a ne tražiti ona koja nije moguće implementirati. Konstitutivni narodi postoje i to se treba poštivati. Kada BiH postane članica Evropske unije moći ćemo razgovarati o nekim drugim željama", kazala je Zovko.

Glasanje o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine na rasporedu je Odbora za vanjske poslove sutra u 16 sati.
Prijavi grešku


Komentari (388)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...