{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evropske unije za vanjske poslove: Što brže formirati vlast u BiH

20.10.2014. u 18:44
0
11
Vijeće Evropske unije za vanjske poslove: Što brže formirati vlast u BiH
0
Vijeće Evropske unije za vanjske poslove: Što brže formirati vlast u BiH
Na sastanku Vijeća Evropske unije za vanjske poslove koji je održan danas u Luksemburgu usvojeno je pet zaključaka vezanih za Bosnu i Hercegovinu.
U prvom zaključku Vijeće pozdravlja ukupnu urednu provedbu izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra, te naglašava presudnu važnost brzog formiranja vlasti i poziva bh. lidere da djeluju bez odlaganja kako bi se navedeno i osiguralo.

"Vijeće podsjeća na svoje zaključke iz aprila 2014. godine i ponovno poziva domaće lidere da se odmah angažiraju na širem setu pitanja kako bi se odgovorilo na izazove s kojima se zemlja suočava na svom putu europskih integracija. Vijeće potvrđuje svoju odlučnost da pruži aktivnu i snažnu podršku u navedenom procesu", navodi se i saopštenju.

Nadalje, Vijeće pozdravlja dalje prisustvo vojnih snaga Europske unije u okviru Operacije Althea, s naglaskom na obuku i izgradnju kapaciteta, uz istovremeno zadržavanje sposobnosti da doprinese kapacitetima vlasti Bosne i Hercegovine za odvraćanje, ukoliko to situacija bude zahtijevala.

"U tom kontekstu te imajući u vidu sveukupnu strategiju Europske unije za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost Europske unije da u ovoj fazi nastavi dalju izvršnu vojnu ulogu u podršci vlastima Bosne i Hercegovine na održavanju sigurnog okruženja, a u okviru obnovljenog mandata Ujedinjenih nacija", navode.

Vijeće je ponovilo svoju saglasnost za provođenje redovne revizije operacije, uključujući i reviziju na temelju situacije na terenu, s obzirom na napredak vezano za uslove u prilog realizaciji mandata.

"Europska unija istovremeno ohrabruje vlasti Bosne i Hercegovine, uz
podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore na rješavanju pitanja zbrinjavanja viška municije i drugih otvorenih pitanja", stoji u zaključku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: