{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upitnik EK: Ministarstvo vanjske trgovine pripremilo više od 100 odgovora

F
21.1.2017. u 09:17
9
20
Upitnik EK: Ministarstvo vanjske trgovine pripremilo više od 100 odgovora
9
Upitnik EK: Ministarstvo vanjske trgovine pripremilo više od 100 odgovora
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine odgovarat će na nekoliko stotina pitanja postavljenih u Upitniku Evropske komisije, što je jedan od koraka u pristupanju države punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.
Kako je Feni kazao ministar Mirko Šarović, od 35 poglavlja političkog i ekonomskog kriterija Ministarstvo će pripremiti odgovore iz 23 poglavlja, a to su pitanja koja se odnose na slobodu kretanja robe i kapitala, prava intelektualnog vlasništva, prava konkurencije, pitanja iz oblasti poljoprivrede, veterinarstva, sigurnosti hrane, ribarstva, energetike, preduzetništva, zaštite prirodne okoline, zaštite potrošača te carinske politike.

"Pripremljeno je već više od stotinu odgovora na ova pitanja. Neki od sektora u Ministarstvu bit će pod posebnim pritiskom zbog velikog broja pitanja, kao što je Sektor za ekonomski razvoj i preduzetništvo, koji treba da pripremi odgovore na 61 pitanje, Sektor za energetiku 64, a Sektor za vodene resurse, turizam i zaštitu prirodne okoline 73 pitanja", pojasnio je.

Također, postoji 51 pitanje za koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa potencijalno identificirano kao institucija koja je nadležna za davanje odgovora.

"Ta sporna pitanja trenutno su predmet konsultacija Ministarstva i Direkcije za evropske integracije. Pravi izazov bit će kad odgovore dostave i nadležne entitetske institucije. Tada slijedi period usaglašavanja odgovora, a ovaj složeni proces odvijat će se tokom februara i marta", istaknuo je Šarović.

Dodao je i da u ovoj fazi davanja odgovora na pitanja iz Upitnika neće biti potrebno usvajati nove propise, jer se sada Evropskoj komisiji dostavlja precizno stanje u pojedinim oblastima po standardima i metodologiji koju traži EU i ništa više.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa formiralo je tim i nosioce aktivnosti po sektorima, a Šarović je kazao da Odsjek za evropske integracije pri Ministarstvu koordinira sve aktivnosti oko pripreme i dostavljanja odgovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: