vijesti
1

Teški izvozni problemi za BiH nakon ulaska Hrvatske u EU

FENA
Ulaskom Hrvatske 1. jula u Evropsku uniju Bosna i Hercegovina imat će velikih problema kada je u pitanju izvoz naše robe u susjednu zemlju i cijelo tržište EU.

Ovo je istaknuto na pres-konferenciji u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, gdje se govorilo o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom i aktuelnim temama vezanih za ulazak Hrvatske u EU.

"Ulaskom Hrvatske u EU naš problem možemo posmatrati dvojako. S Hrvatskom imamo niz otvorenih pitanja. U pograničnoj saradnji neriješeni su imovinskopravni odnosi, inspekcijske službe, problem trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima", kazao je predsjednik VTK-a Ahmet Egrlić.

Ono što je pozitivno ulaskom Hrvatske u EU neminovno će dovesti domaće političare i kompletnu javnost da na drugačiji način promišlja o uređenju tržišta u BiH. Možemo očekivati i nove investicije u BiH jer su mnoge hrvatske kompanije najavile da će svoje proizvodne pogone preseliti u BiH, dodao je Egrlić.

Potpredsjednik VTK-a Bruno Bojić, kazao je da "Hrvatska ne može sjediti na dvije stolice i nakon ulaska u EU koristiti pogodnosti CEFTA-e".

"Ulaskom Hrvatske u EU bit će oštećen agroindustrijski sektor u BiH. Naši proizvođači mlijeka, mesa, peradi imat će problem jer će izvoz ovih proizvoda biti ograničen. CEFTA je ipak veliko tržište i nadam se da ćemo se dogovoriti s ostalim članicama o priznavanju laboratorijskih nalaza, kao što smo to dogovorili sa Srbijom", rekao je Bojić.

BiH je u prvih pet mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od 3,56 milijardi KM, što je 10,5 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je neznatno povećan u prvih pet mjeseci i iznosio je 5,88 milijardi KM. Ipak, konačni saldo je negativan i iznosi 2,3 milijarde KM, kazao je savjetnik generalnog sekretara VTK-a Igor Gavran.

Direktor Instituta za edukaciju VTK-a Duljko Hasić tvrdi da su se privrednici u BiH dobro pripremili za ulazak Hrvatske u EU i tvrdi da neće biti posebnih problema i za izvoz bh. proizvoda na tržište Hrvatske i cijele EU.

"Pomogli smo bh. izvoznicima da se pripreme za odgovarajuće standarde, prvenstveno o pravilima kontrole kvaliteta ljudi, hrane animalnog i biljnog porijekla. To su sve standardi EU i ne bi trebalo biti većih problema", kazao je Hasić.

Direktor Sektora za transport i komunikacije VTK-a Zijad Sinanović upozorio je da BiH može imati strahovitih problema u kamionskom transportu robe s Hrvatskom.

"Ulaskom Hrvatske u EU od ima nagovještaja da se od 1. jula trebao zabraniti kamionski saobraćaj vikendom kroz Hrvatsku. Tu se misli na korodor na putu M17 i ako bi se to dogodilo to je pomaganje turizmu Hrvatske. Mislim, da takvu štetu našim transportnim firmama ne smijemo napraviti i o tome ćemo obavijestiti nadležne u državi", izjavio je Sinanović.