Susret Špirić - Sanino
0

Stalni unutrašnji dijalog je jedina formula za uspjeh

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu delegaciju Direkcije za proširenje EU, predvođenu zamjenikom generalnog direktora Direkcije Stefanom Saninom.

Kako je saopćeno iz VMBiH, na sastanku je razgovarano o procesu evropskih integracija i reformama koje BiH treba da provede na tom putu.

Predsjedavajući Špirić je informirao sagovornike da je u toku priprema Izvještaja o provođenju Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i Polugodišnji pregled aktivnosti iz Akcionog plana Evropskog partnerstva s BiH.

Špirić je konstatirao da se s aspekta trgovinske liberalizacije SSP dosljedno provodi, za razliku od Sporazuma koji zahtijeva politički angažman.

Predsjedavajući VMBiH je istakao da je započeo treći ciklus sastanaka privremenih pododbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Špirić i Sanino su razgovarali o potrebi donošenja zakona o popisu stanovništva BiH, kao i provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“.

Predsjedavajući Špirić je istakao da je VMBiH imao ambiciozan plan i namjeravao da presuda bude provedena do raspisivanja općih izbora u oktobru prošle godine, ali da nije bilo političke volje za to u okviru radne grupe.

Podsjetio i da Zakon o popisu, koji uprkos konsenzusu koji je postignut u okviru radne grupe za izradu zakona i Vijeća ministara, nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naglasio je da je popis neophodan zbog podataka koji su potrebni BiH za naredne faze u procesu integriranja u EU.

Kada je riječ o zakonu o državnoj pomoći, predsjedavajući Špirić je informirao sagovornike da su u toku aktivnosti da bude postignut kompromis koji bi zadovoljio evropske standarde.

Na sastanku je, također, naglašeno da dostignute standarde u oblastima koji su doveli do ukidanja viznog režima za građane BiH treba nastaviti održavati.

U dijelu razgovora o unutrašnjim prilikama u BiH, predsjedavajući Špirić je informirao sagovornike o svom viđenju procesa formiranja vlasti u BiH.

Predsjedavajući VMBiH je naglasio da je protekle četiri godine neprestano upozoravao da je BiH neophodan stalni unutrašnji dijalog kao jedina formula uspjeha zemlje.

Ocijenio je i da je neophodno promijeniti ulogu međunarodne zajednice u BiH, koja je stvorila politički parazitizam u BiH, te da zbog toga nema pravog demokratskog ambijenta.