vijesti
171

Španski zastupnik upozorio Mogherini: BiH ne smije biti igračka u rukama EU

Piše: J. H.
Javier Couso
Javier Couso
Španski zastupnik Ujedinjene ljevice u Evropskom parlamentu Javier Couso upozorio je visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicu Mogherini da, kako je rekao, "Bosna i Hercegovina ne smije biti igračka u rukama EU".

Couso je upozorio Mogherini i svoje kolege u Evropskom parlamentu da odnos EU prema našoj zemlji mora biti revidiran jer "BiH ne može biti igračka u rukama Evropske unije".

Ovaj 47-godišnji potpredsjednik Komisije za vanjske poslove Evropskog parlamenta kazao je da EU ima velike probleme na uspostavljanju kredibilnih odnosa na Balkanu.

"Struktura Bosne i Hercegovine je rezultat politika velikih sila, ali ona ne smije ostati kolonija. Evropa nema autoritet davati moralne lekcije toj balkanskoj zemlji. Da li imamo zemlje sa složenijim političkim strukturama od BiH? Da. Niko ne govori o pojednostavljenju institucionalne strukture", dodao je.

On je kazao i to da postoji kompromis kada je u pitanju jedinstvo u BiH, "historija pokazuje da je EU nepouzdana u regionu Balkana" podsjećajući na Kosovo.

"Kako pomoći Bosancima i Hercegovcima da naprave zemlju koju žele, a ne zemlju koja će služiti stranim interesima?", pitao je Couso svoje kolege.

Za potpredsjednika Komisije za vanjske poslove Evropskog parlamenta "situacija u BiH je mali primjer kako je vanjska politika EU licemjerna i nekonzistentna".

"Evropska unija godinama eksperimentiše na Balkanu. Vrijeme je da ostave te zemlje na miru i da se građani na miru fokusiraju na razvoj i obnavljanju svojih života", dodao je španski zastupnik Ujedinjene ljevice u Evropskom parlamentu Javier Couso.