{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saznajte šta vam je sve potrebno za ulazak u Hrvatsku od 1. jula

21.6.2013. u 16:59
77
212
Saznajte šta vam je sve potrebno za ulazak u Hrvatsku od 1. jula
77
Saznajte šta vam je sve potrebno za ulazak u Hrvatsku od 1. jula
Foto: Arhiv
Republika Hrvatska nakon 1. jula 2013. godine postaje punopravna članica Evropske unije, te se u skladu sa tim prilagođavaju i uslovi za ulazak stranih državljana u ovu zemlju, pa tako i državljana Bosne i Hercegovine.
Kako su se u javnosti pojavile različite informacije o važećim propisima i o njihovoj primjeni prilikom prelaska granice sa Republikom Hrvatskom, s ciljem potpunijeg informiranja bh. građana, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH podsjetili su na neke od najčešće komentiranih propisa koji se već primjenjuju ili će se početi primjenjivati od 1. jula 2013. godine.

Bezvizni režimRepublika Hrvatska od 1. jula 2013. godine počinje primjenjivati pravila Šengenskog sporazuma, a više informacija možete naći na internet stranici Ministarstva sigurnosti. Iz MVP BiH podsjećaju:

- Prema odredbama šengenske pravne stečevine državljani tzv. trećih zemalja prilikom ulaska na teritorij članica EU moraju imati važeću putnu ispravu, radi unosa evidencijskih pečata pri prelasku vanjskih granica EU.

- Budući da se Bosna i Hercegovina nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU ako su nositelji biometrijskih pasoša, Republika Hrvatska od 1. jula 2013. godine neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Republiku Hrvatsku, ukoliko te osobe posjeduju biometrijski pasoš.

- Državljani Bosne i Hercegovine koji su nosioci pasoša koji ne sadrži biometrijske podatke moraju prije prelaska granice sa Republikom Hrvatskom imati obezbijeđenu vizu za ulazak u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Ostaje na snazi važeća regulativa koja propisuje da maloljetna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim pasoša moraju imati pisanu saglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji tzv. trećih lica moraju imati pisanu saglasnost oba roditelja.

Novčana sredstvaNa snazi ostaje nacionalna regulativa Republike Hrvatske koja propisuje visinu sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje tokom boravka u Republici Hrvatskoj.

- Tokom kratkotrajnog boravka (do 3 mjeseca), visina sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje propisana je člankom 12., stavcima 2., 3. i 4. Uredbe o viznom sustavu (Narodne novine br. 54/2012) i iznosi protuvrijednost 100 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.
- Ako stranac posjeduje ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Prenos stvari za ličnu upotrebuUnošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa istorije bolesti, potvrde ljekara).

Unošenje lijekova koji sadrže opojnu drogu, također za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja odnosnoga lijeka (kopije recepta za lijek, kopije istorije bolesti ili ovjerene ljekarske potvrde). Ukoliko se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana lične upotrebe.

Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove obitelji, kao hljeba, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina, te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili riba. Ostali proizvodi podliježu kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće certifikate.

U putničkom prometu fizičkih lica, ličnim prtljagom putnika, odnosno predmetima u njemu, smatraju se odjeća, obuća, higijenske potrepštine, te druga roba (osobni nakit, foto aparati i kamere, laptopi i drugi mobilni električni uređaji, sportska oprema, predmeti za razonodu), u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Više informacija možete naći ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: