Nakon posjete BiH
3

Picula: Problematično je nefunkcioniranje zajedničkog parlamentarnog odbora BiH i EU

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula izrazio je nezadovoljstvo zbog nefunkcioniranja zajedničkog odbora Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazavši da je to jedan od problema o kojem su razgovarali s bh. zvaničnicima tokom svoje posjete.

Picula je bio u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u sklopu delegacije Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta, gdje je s bh. zvaničnicima razgovarao o problemu, poručivši diplomatski da odlazi ohrabren, jer je dobio obećanje da će Parlament BiH raditi na tom problemu.

"Nefunkcioniranje odbora, sastavljenog od jednakog broja parlamentaraca iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije, jedan je od problema o kojima smo razgovarali. Prvi pokušaj da uspostavimo to tijelo bio je 2015. godine. Jednostavno nismo do dana današnjeg do kraja formirali to tijelo", kazao je Picula.

Napomenuo je da ga je na prethodnim sastancima interesovalo da li može očekivati da će se desiti pozitivni pomaci da se situacija promijeni.

"Iz Sarajeva odlazim ohrabren jer smo dobili izvjesnu informaciju da će Parlament prijedlog staviti na agendu i pokušati ga izglasati. Ja sam ih ohrabrio i ponudio im da budem prisutan na toj sjednici, jer kod nekih kolega to izaziva sumnju da odbor neće biti dobar za BiH", rekao je Picula.

Prema njegovim riječima, dvije trećine evropskih građana smatra da se političari moraju baviti sigurnosnim pitanjima, tako da su im bile neophodne relevantne informacije kada je riječ o funkcioniranju Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta.

"Od prošle godine postoje sigurnosne prijetnje u Evropskoj uniji. Evropski političari se moraju baviti sigurnosnim pitanjima, stoga je i naša posjeta upriličena u Bosni i Hercegovini. Mi smo posvećeni miru u svim zemljama potencijalnim članicama", kazao je Picula.