Optimizam i oprez
4

Parlamentarci nakon predaje odgovora na Upitnik: S nacionalizmom nećemo u EU, uspostaviti toleraciju i dijalog

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Parlamentarne skupštine BiH oglasili su se nakon primopredaje odgovora na Upitnik Evropske komisije, a koja je danas svečano održana u Sarajevu.

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović napomenuo je da je predsjednik Evropske komisije danas ponovio poruke iz nedavno predstavljene Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan.

Magazinović je mišljenja da BiH ne može postati članicom EU ukoliko ne poštuje evropske vrijednosti te da s postojećim podjelama i nacionalizmom nema "šta tražiti u EU".

Predsjedavajuća Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević ukazala je na Junckerovu poruku da je vladavina prava obaveza svih, da bez nje nema evropskog puta te da je borba protiv kriminala i korupcije temelj vladavine prava.

"Jasno je da se BiH treba uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom i korupcijom te da treba uspostaviti toleranciju i dijalog kao model za traženje rješenja", istakla je.

Napomenula je da "jedan glas", o kojem je govorio Junker, ne znači centralizaciju već da se radi o mehanizmu koordinacije i usaglašenim odgovorima za Brisel.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak kazao je da su poruke koje je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker istakao u svom današnjem govoru "evropske poruke", koje ukazuju na to da je potrebno okrenuti se budućnosti, raditi zajedno i prihvatiti evropske vrijednosti kako bi BiH što prije ušla u Evropsku uniju.

Kako je rekao danas novinarima u Sarajevu, BiH mora napraviti određene iskorake, a posebno u vezi s Izbornim zakonom. Jedan od osnovnih uvjeta je da naredne izbore dočekamo s novim zakonodavstvom, kako bi mogli provesti izborne rezultate, jer u suprotnom slijedi ozbiljan zastoj na evropskom putu smatra Čolak.