Usvojen zaključak
10

Parlament Federacije BiH formira Odjel za evropske integracije

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je tematsku sjednicu o izazovima i perspektivama Federacije BiH na evropskom putu usvajanjem tri zaključka, kojim je ovaj dom dao punu podršku BiH na njenom putu ka evropskim integracijama i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Drugim zaključkom Zastupnički dom se obavezao da će dati puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje potrebnih zakona i drugih akata na nivou Federacije, a koji se odnose na evropski put BiH.

Zaključeno je i to da će Zastupnički dom formirati poseban Odjel za evropske integracije koji će biti zadužen za praćenje evropskih procesa i IPA projekata u okviru ovog doma, a kojeg će sačinjavati stručni kadar iz oblasti evropskih integracija.

Na sjednici su zastupnici vlasti i opozicije uglavnom istakli da je u FBiH učinjen napredak u procesima evropskih integracija, ali i podcrtali da je taj napredak slabijeg intenziteta zbog predizborne kampanje.

"Dosta je toga urađeno, ali naravno nismo u potpunosti zadovoljni jer nismo ostvarili sve ono što smo htjeli. Predizborna kampanja je prerano krenula, te su politička djelovanja stranaka unutar koalicije doprinijela da taj proces koji je zaista bio u zamahu sada bude usporen", kazala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U kontekstu realnog napretka u preuzimanju pravnih, ekonomskih i političkih stečevina EU direktor Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber naglasio je da su u FBiH u proteklom periodu usvojeni značajni reformski zakoni poput Zakona o radu, Zakona o PIO, Zakona o energetskoj efikasnosti. Pored toga su, dodaje, pokrenute i aktivnosti na uspostavljanju Registra parafiskalnih nameta pri Federalnom ministarstvu finansija, Registra administrativnih procedura u Generalnom sekretarijatu Vlade.

"Vlada se angažovala i na aktivnostima u pogledu ponovnog pokretanja privatizacije i pojednostavljenja registracije gospodarskih subjekata u FBiH, što su svakako bile preporuke Evropske komisije", kazao je Čamber.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, pored očekivanja da će u naredna tri mjeseca sve institucije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije, ukazao je na činjenicu da je došlo do pada opredijeljenosti građana za EU.

"Razlog za to je nedostatak razumijevanja procesa koji je jako težak i bolan, to jest rezova koji su veoma teški. Za građane je proces nerazumljiv, odnosno razumiju samo benefite", konstatovao je Dilberović.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PFBiH Edin Mušić izrazio je zahvalnost što se zastupnicima obratilla zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, istaknuvši da je ona dokazani prijatelj BiH.

Tom prilikom, Fajon je navela da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme. Zato su, po njenom mišljenju, BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Izrazila je žaljenje što zastupnici Kluba HDZ-HSN u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nisu prisustvovali tematskoj sjednici, jer "kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno".

"Sjednici ne prisustvuju zastupnici Kluba HDZ-HNS-a, ne zato što nisu opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO, već što je došlo do preglasavanja kada se usvajao zakon o izbornim jedinicima u Zastupničkom domu", rekao je potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković novinarima uoči sjednice.

On je sa zamjenicom premijera FBiH i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH i međunarodne zajednice učestvovao na sastanku sa zastupnicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, koji je održan uoči tematske sjednice o izazovima i perspektivama Federacije na evropskom putu.

Sastanku, kao i sjednici, prisustvovao je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je poručio da neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na oko 600 dodatnih pitanja Evropske komisije.