vijesti
30

Ovo je pet zaključaka EU o evropskom putu BiH: Nastavite opsežne reforme

Piše: N. N.
Vijeće za opće poslove Evropske unije prihvatilo ja aplikaciju BiH za članstvo u Evropskoj uniji te je dalo nalog Evropskoj komisiji da BiH pošalje upitnik koji će sadržavati nekoliko hiljada pitanja. Također, Vijeće je usvojilo i pet zaključaka koje prenosimo u cijelosti.
  1. Na dan 15. februara 2016. godine predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović predao je aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Vijeće je odlučilo provesti postupak utvrđen u članu 49. Ugovora o Evropskoj uniji. U skladu s tim, Komisija je pozvana iznijeti svoje mišljenje.

  2. Pozivajući se na obnovljeni konsenzus o proširenju, kao što je izraženo u zaključcima Evropskog vijeća od 14. i 15. prosinca 2006. godine, Vijeće potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Ono ponavlja da napredak svake zemlje prema Evropskoj uniji ovisi o njenim individualnim naporima da se uskladi s kriterijima iz Kopenhagena, kao i uvjetovanosti procesom stabilizacije i pridruživanja.

  3. Ponovivši prethodne zaključke Vijeća, posebice one od 15. januara 2015. godine, kao i svoju nedvojbenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi, Vijeće pozdravlja značajan napredak u provedbi Reformske agende koju su usvojili svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini. Vijeće poziva BiH da nastavi napore kako bi se osigurala učinkovita provedba Reformske agende u skladu s rasporedom akcijskog plana koji su dogovorile vlasti Bosne i Hercegovine, u korist svojih građana i u uskoj saradnji s Evropskom unijom, međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i civilnim društvom. To bi trebalo nastaviti uključivati, pored socio-ekonomskih reformi, reforme u području vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju da dodatno izvještava o provedbi Reformske agende, uključujući i koordinacijski mehanizam. Kada bude pripremala svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine, Vijeće traži od Komisije da obratiti posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci.

  4. Vijeće pozdravlja parafiranje Protokola o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji. Puna provedba SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, važan je element predanosti zemlje u procesu integracije u EU.

  5. Vijeće nadalje pozdravlja dogovor o uspostavi koordinacijskog mehanizma o pitanjima EU. Ono poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju učinkovitu provedbu, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i učinkovitosti.