Put za izvoz robe iz BiH
3

Odbijena žalba Heringa, granični prijelaz Bijača se može graditi

SRNA
Gradilište Međunarodnog graničnog prelaza Bijača (Foto: Autoceste FBiH)
Gradilište Međunarodnog graničnog prelaza Bijača (Foto: Autoceste FBiH)
Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbila je žalbu konzorcijuma Hering iz Širokog Brijega i ITC-a iz Zenice na tender za izgradnju međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, saznaje Srna.

Nakon ovoga, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH može potpisati ugovor sa ponuđačem kojeg je ocijenila kao najboljeg, a to je konzorcijum A3 iz Širokog Brijega i Putevi iz Gruda.

Izgradnja međunarodnog graničnog prijelaza Bijača trebalo bi da bude završena do 1. jula, kada Hrvatska ulazi u EU, kako bi se mogao nastaviti nesmetan izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla iz BiH. To je jedan od ukupno dva granična prijelaza preko kojih će BiH moći da izvozi navedene vrste robe, zbog čega izgradnja ima ogromnu važnost, posebno za južni dio zemlje.

Prilikom otvaranja ponuda, najpovoljnija je bila ponuda konzorcijuma Hering od 3,9 miliona KM, dok je ponuda konzorcijuma A3 iznosila četiri miliona KM. Međutim, nakon nekoliko dana objavljeno je da je pobjednik tendera A3, jer je primijenjen tzv. preferencijalni faktor za domaće kompanije.

Tako je ponuda A3 umanjena za deset posto, dok to nije primijenjeno za Hering, koji je takođe domaća kompanija, jer, kako je obrazloženo iz UIO BiH, nisu dostavili potrebni dokument za to. Tako je ponuda A3 spala na oko 3,8 miliona i postala najniža.

Hering se nakon toga žalio pa je cijeli proces izgradnje prijelaza usporen. Iz preduzeća Hering danas su potvrdili da će podnijeti tužbu Sudu BiH jer smatraju da su oštećeni.

To ipak, prema važećim zakonima, ne može odgoditi potpisivanje ugovora i početak radova.