Sastanak Budimir Huffman
0

Neformiranje vlasti zaustavilo euroatlantske integracije BiH

FENA
Gary E. Huffman i Željko Budimir
Gary E. Huffman i Željko Budimir
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir primio je u nastupni posjet zapovjednika NATO štaba Sarajevo, brigadnog generala Gary E. Huffmana, a tokom susreta analizirali su trenutni položaj BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Sagovornici su se usuglasili kako je neformiranje vlasti na državnom nivou privremeno zaustavilo euroatlantske integracije BiH te da će njezino formiranje u što skorijem roku značiti nastavak započetih procesa važnih za ulazak BiH u EU i NATO.

General Huffman je kazao da BiH sigurno ima svoju budućnost u NATO-u, ali da određeni uvjeti moraju biti ispunjeni, saopćeno je u utorak iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika FBiH.

Predsjednik Budimir je istaknuo da je važno uspostaviti funkcionalnu državnu vlast koja će omogućiti BiH da započne implementaciju Akcijskog plana za članstvo BiH (MAP) u NATO, rečeno je u saopćenju.

Tokom razgovora je naglašeno da je jedini preostali uvjet za MAP uknjiženje nepokretne vojne imovine koju koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Budimir je za ispunjenje ovog uvjeta istaknuo važnost međuentitetske komunikacije i zdravog dijaloga.

On je zahvalio generalu Huffmanu na podršci koju NATO pruža Oružanim snagama BiH, kazavši kako očekuje još čvršću podršku u izgradnji i razvoju OSBiH.