Ana Trišić-Babić
0

"NATO integracije su blokirane ove godine"

SRNA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
BiH zbog problema oko formiranja vlasti neće ni ove godine uspjeti da započne implementaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, izjavila je predsjednica Koordinacionog tima za NATO BiH Ana Trišić-Babić.

"Implementacija Akcionog plana bi morala početi u septembru s obzirom da je uslov upis vojne imovine. S obzirom na sporo formiranje vlasti i na to da u jednom dijelu BiH nije raščišćeno da li je vlast formirana ustavno, kako stvari stoje, nećemo moći uhvatiti redovni ciklus u septembru, što znači da ćemo morati čekati do septembra 2012. godine", rekla je Babićeva.

Ona smatra da je paradoksalno da oni koji najviše insistiraju na članstvu BiH u NATO savezu u praksi čine sve da se to ne dogodi.

"Oni su ti koji stalno prave situaciju u kojoj je nemoguće provesti ono što se od BiH očekuje. Oni tvrde da ćemo do 2014. biti u NATO, a to ne možemo ni u najljepšim snovima. A upravo su oni ti koji su odgovorni da već godinu dana nemamo ambasadora pri misiji u NATO", istakla je Babićeva.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić nije mogao decidno odgovoriti na pitanje da li će BiH uspjeti da ispuni uslove do septembra, ali je rekao da nije siguran da će se to desiti, jer će to pitanje čekati formiranje nove vlasti na nivou BiH.

"Nisam siguran da imamo sve pretpostavke da se to završi, ali se nadam da će nova vlast započeti to da rješava. Da li će to i biti, ja ne mogu da obećam jer ne mogu da preuzmem tu odgovornost na sebe", rekao je Cikotić i dodao da je sada do entiteta da se dogovore i postignu politički sporazum žele li da BiH uhvati korak sa NATO integracijama.

On je istakao da u slučaju neuspjeha BiH neće trpiti posebne sankcije, ali da to neće biti dobra poruka BiH prema međunarodnoj zajednici.
Ministar savjetnik u misiji BiH pri NATO u Briselu Amira Arifović-Harms podsjeća da su ministri spoljnih poslova država članica NATO u aprilu prošle godine odlučili da prime BiH u MAP, ali da njegova primjena neće početi dok BiH ne riješi pitanje knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine.