{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i NATO-u

F
8.6.2011. u 14:33
0
7
Moon: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i NATO-u
0
Moon: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i NATO-u
Predsjednik SDA Sulejman Tihić sastao se s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrickom Moonom i razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH.
Moon je potvrdio da se stavovi i odnos SAD-a prema BiH nisu promijenili te da SAD ostaje opredijeljen za izgradnju i jačanje BiH kao cjelovite, multietničke i demokratske države čija je budućnost u Evropskoj uniji i NATO-u.

"Nakon što je pitanje referenduma u RS-u kao antidejtonskog i neustavnog čina iza nas, sada je nužno da sve snage i energiju usmjerimo na formiranje parlamentarne većine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", rečeno je tokom ovog razgovora.

SDA je spremna za dijalog i saradnju s političkim strankama koje participiraju u entitetskim vladama, uključujući i oba HDZ. Međutim, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić, neće pristati ni na kakve ultimatume i ucjene i insistirat će da, shodno izbornom rezultatu, stranke Platforme dobiju pet pozicija u Vijeću ministara, a drugih pet da pripadnu ostalim strankama.

Tihić je istakao važnost poštivanja ustavnih odredbi oba entiteta i odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda i građana na cijelom teritoriju BiH.

"Entitetskim ustavima, RS i Federacija BiH definirani su kao multietnički entiteti ravnopravnih naroda i moramo insistirati i istrajati na poštivanju ovih odredbi jer su multietničko i multikulturalno društvo Bosne i Hercegovine njen najčvršći temelj", naglasio je Tihić, a saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: