{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel poručila BiH: U vašim rukama je ključ za EU

7.6.2014. u 15:57
114
62
Merkel poručila BiH: U vašim rukama je ključ za EU
114
Merkel poručila BiH: U vašim rukama je ključ za EU
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel se u svojoj redovnoj videoporuci javnosti posebno osvrnula na BiH. Ona je ohrabrila političare na proces reformi i jasno stavila do znanja da države Zapadnog Balkana vidi kao buduće članice EU.
"Pred vama se još uvijek nalazi dug put", izjavila je Angela Merkel. Njemačka podržava ulazak država Zapadnog Balkana u EU, ali da bi došlo do toga moraju se ispuniti određeni kriteriji, naglasila je kancelarka.

"Ako ne bude napretka prije samog ulaska u EU, onda ni sam ulazak u ovu organizaciju neće pojednostaviti stvar", istakla je ona.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora odavno ističu ambicije za članstvom u EU. S područja bivše Jugoslavije, taj cilj su već ostvarile Slovenija i Hrvatska.

Perspektiva za ulazak nije samo "mrtvo slovo na papiru", nastavila je kancelarka Merkel u svojoj poruci.

Ta perspektiva je podržana brojnim programima pomoći.

"U osnovi, u rukama upravo tih zemalja nalazi se ključ za brže ili sporije prelaženje određenih faza u procesu približavanja."

Kancelarka Merkel je posebno istakla potrebu što brže reforme pravosudnog sistema, kako bi on postao pouzdan i efikasan. "Tu je vidljiv napredak, ali ostalo je još mnogo posla", kazala je, objavio je Deutsche Welle.

Rasprava o svrstavanju BiH u "sigurne zemlje"Protekog petka Bundestag je raspravljao o prijedlogu zakona kojim bi se BiH, Srbija i Makedonija svrstale u grupu zemalja "sigurnog porijekla", što bi bitno ubrzalo proces prema kojem se odlučuje o zahtjevima za azil građana tih zemalja.

Njemačka vlada na taj način želi da smanji broj zahtjeva za azil koji dolaze prvenstveno iz Srbije i BiH. Samo iz ove dvije zemlje je od januara do aprila ove godine stiglo 9000 azilanata. To je dva i po puta više nego u istom periodu tokom 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: