Upozprenje EU
1

McGuffie: Ukoliko bh. lideri ne nađu rješenje, evropski put BiH bit će zamrznut

FENA
Andy McGuffie
Andy McGuffie
Otvoreni razgovori s predstavnicima političkih stranaka se nastavljaju, ali konačna odluka je na bh. institucijama i liderima. Niti jedno posebno rješenje se "ne favorizira".

Ovo je danas izjavio Feni glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie, upitan dokle su došli razgovori Delegacije EU s predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Ovi razgovori su pokrenuti početkom februara s ciljem da se do kraja ovog mjeseca postigne kredibilan napredak na rješavanju pitanja implementacije presude "Sejdić-Finci".

  • Ukoliko bh. lideri ne postignu usaglašeno rješenje o ovom pitanju, put BiH ka EU će biti zamrznut. Neće se uvoditi "specijalni aranžmani" za BiH. Ukoliko BiH ima aspiracije da aplicira za članstvo u EU, mora slijediti utvrđeni proces kao i svi ostali - upozorio je McGuffie.

Također, prošle sedmice je bilo najavljeno da će se ove sedmice sastati lideri četiriju stranaka nove parlamentarne većine u FBiH i da bi implementacija presude "Sejdić-Finci" trebalo da bude jedna od tema tih razgovora.

McGuffie, međutim, kaže da nije upoznat o informaciji da se takav sastanak organizuje pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.