vijesti
60

Kraak: BiH ne ispunjava uvjete EU, a igranje s rokovima u vašoj zemlji je na nivou umjetnosti

Razgovarao: Ervin Mušinović
Jurriaan Kraak (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Jurriaan Kraak (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Prošlo je skoro pet mjeseci otkako je BiH predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Uprkos tvrdnjama bh. političara da je aplikacija kredibilna, nijedna članica EU nije tražila da se rasprava o vjerodostojnosti aplikacije stavi na dnevni red. Ambasador Holandije u našoj zemlji Jurriaan Kraak u razgovoru za Klix.ba ocijenio je kako je članicama jasno da BiH ne ispunjava uvjete.

Kraak ističe kako najnoviji upiti njegovih kolega u Briselu i Haagu pokazuju da tokom holandskog predsjedavanja EU nije bilo zahtjeva od zemalja članica da se rasprava o vjerodostojnosti aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine stavi na dnevni red Vijeća za opće poslove.

"Ovo govori da je članicama jasno da BiH trenutno ne ispunjava uvjete iz zaključaka Vijeća od decembra 2015. godine. Dakle, među članovima Vijeća ne postoji konsenzus da se može napraviti idući korak u procesu pridruživanja BiH", kazao je na početku razgovora.

Kraak ponavlja da BiH mora ispuniti jedan uvjet i dva takozvana "omogućavajuća preduvjeta" prije nego što Vijeće ocijeni vjerodostojnost aplikacije za članstvo.

"Ti preduvjeti su značajan napredak u provedbi reformske agende, pokretanje internog mehanizma za koordinaciju stajališta o pitanjima vezanim za EU i završetak adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s obzirom na promjene u bilateralnoj trgovini koje su nastale nakon ulaska Hrvatske u EU u julu 2013. godine.

"Jednako je važno napomenuti da je radna grupa Vijeća, koja se bavi odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana, takozvana COWEB grupa, krajem maja posjetila BiH. Predstavnici 28 zemalja članica bili su u mogućnosti utvrditi na licu mjesta da provedba prve faze reformske agende već daje rezultate. Neminovno je da se u ovoj fazi prvenstveno radi o napretku 'na papiru', dakle puno novih zakona i propisa, akcijskih planova i strategija. Konkretni, više vidljivi i opipljivi rezultati morati će u narednom razdoblju proizaći iz ovih papira. No, početak 'značajnog napretka' je svakako tu", rekao je Kraak.

On dodaje da su članovi COWEB-a su također morali zaključiti da još uvijek ne postoji sporazum o koordinacijskom mehanizmu, te da pregovori o prilagodbi SSP-a još nisu završeni.

Kraaka smo pitali i da li postoje naznake kada bi zahtjev BiH mogao biti na dnevnom redu. On ističe da u tom kontekstu svima je jasno kako naša zemlja nije ispunila uvjeti definisane zaključcima Vijeća od decembra prošle godine.

"Trenutno, dakle, zasigurno nema jednoglasnosti među 28 članova Vijeća. Oni smatraju da vrijeme nije sazrelo za raspravu o vjerodostojnosti zahtjeva za članstvo. I Evropska komisija razmišlja na taj način. To znači da holandsko predsjedavanje EU-a ne može olakšati sljedeći korak u procesu pristupanja BiH", kazao je Kraak.

Ambasador je rekao kako mandat Holadnije ističe 30. juna, kada će predsjedavanje EU preuzeti Slovačka.

"Iskreno nam je žao što ne možemo napraviti taj idući korak. Voljeli bismo da smo mogli dati pozitivan slijed svečanom trenutku predaje aplikacije 15. februara. Holandija je od 90-ih godina blisko uključena u zbivanja u vašoj zemlji. Mi smo uvjerljivo peti najveći bilateralni donator i mnogi Holanđani se osjećaju povezani sa BiH, čemu svjedoče mnoge privatne inicijative koje i dalje daju podršku građanima ove zemlje. S tim u vezi bilo bi dodatno zadovoljstvo da smo bili u prilici staviti raspravu o bh. aplikaciju na dnevni red tokom našeg predsjedanja EU, te bi to zadovoljstvo služilo kao dokaz da je Bosna i Hercegovina sada doista na putu prema Evropi", kazao je Kraak.

Na kraju je dodao kako je iluzija očekivati da će slovačko predsjedavanje bez saglasnosti drugih država članica i Komisije moći isforsirati taj sljedeći korak.

"No, umjetnost rokova, igranje s krajnjim rokovima je u vašoj zemlji dignuta na nivo istinske umjetnosti. Holandija se stoga i dalje nada da će politički lideri ove zemlje prepoznati hitnost ispunjavanja navedenih uvjeta i da će rješavati sve otvorene stavke i sve stavke odjednom. Ono što se od njih očekuje već je jasno od prošlog decembra, a to je da uvjere EU komisiju i države članice u vjerodostojnost aplikacije. To se sada čeka", zaključio je Kraak.