{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jasenko Selimović organizovao okrugli sto u Evropskom parlamentu o investicijama u BiH

Klix.ba
6.12.2018. u 08:21
86
24
Jasenko Selimović organizovao okrugli sto u Evropskom parlamentu o investicijama u BiH
86
Jasenko Selimović, švedski zastupnik u Evropskom parlamentu, jučer je organizovao okrugli sto o temi "Investicije u BiH: prioriteti i sadašnje stanje".
Učestovali su predstavnici USAID-a, Švedske agencije za razvoj, Michela Matuella kao direktorica iz Odjela za susjedstvo i proširenje, zadužena za Bosnu i Hercegovinu te Kosovo, kao i Senad Šantić, mostarski poduzetnik i direktor informatičke kompanije ZenDev.

Evropska Komisija je predstavila plan i prioritete za sljedeće godine, dok su USAID i SIDA predstavili uspješne programe u BiH, a tiču se samozapošljavanja, izgradnje infrastrukture, ali i saradnje između agencija i institucija u BiH i Švedskoj.

Sastanku je prisustvovao i zastupnik Franc Bogovič koji je govorio o EU fondovima i njihovoj koristi za razvoj zemalja i pretpristupnom periodu. Naveden je čest nedostatak političke volje ili koordinacije te administrativne komplikacije, ali i korupcija, to su također bile teme koje su ukazale na težu stranu bosanskohercegovačke politike i društva.

Drugi dio večeri organizovano je prikazivanje filma "Laku noć, Sarajevo", priča sarajevskog novinara Slobodana Bobana Minića, novinara Radija Sarajevo. U filmu autor govori o životu u Sarajevu pod opsadom i njegovom radu kao ratnom novinaru. Producent i režiser dokumentarca Eduardo Marin i Olivier Algor su govorili o tome kako je film nastao te su pročitali pismo koje je Minić poslao.

Prikazivanju filma su prisustvovali visoki evropski zvaničnici, predstavnici ambasada, zastupnici te predstavnici nevladinog sektora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: