{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj s Univerziteta u St. Gallenu: BiH u Evropskoj uniji tek 2050. godine

S
9.11.2017. u 14:40
518
94
Izvještaj s Univerziteta u St. Gallenu: BiH u Evropskoj uniji tek 2050. godine
518
Izvještaj s Univerziteta u St. Gallenu: BiH u Evropskoj uniji tek 2050. godine
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samo jedna zemlja od onih koje su kandidati za ulazak u EU će biti spremna da pristupi Uniji prije 2023. godine, a BiH bi to mogla da postigne tek 2050. godine, navodi se u najnovijem izvještaju profesora Univerziteta u St. Gallenu Tine Freyburg.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U izvještaju se navodi da bi Makedonija mogla da ispuni praktične, zakonske i tehničke kriterijume za pridruživanje EU u narednih šest godina, ali da su Albanija, Crna Gora, Srbija, Turska, BiH i Kosovo daleko od pridruživanja Uniji.

Frejburgova navodi da bi Turska, Srbija i Crna Gora mogle da usklade svoje zakonske norme sredinom 2030-ih, dok za BiH i Albaniju smatra da neće dostići kriterijume EU prije 2050. godine, što je "dokaz da političke ambicije u tim zemljama prevazilaze realnost situacije", prenosi britanski Express.

"Crna Gora bi mogla da bude među prvim zemljama koje mogu da postanu članice EU", rekla je Freyburg i naglasila da su politička veta druguh zemalja EU, kao i sama politička volja crnogorske Vlade, izvan kontrole studije.

Posljednja zemlja koja se pridružila EU je Hrvatska, koja je pristupila bloku 2013. godine, ali još nije pristupila Šengenu niti eurozoni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: