"Croatia Summit"
0

Inzko: BiH ne smije ostati iza drugih

Sarajevo-x.com
U razgovorima na sastancima na samitu regionalnih lidera u Dubrovniku jučer i danas, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je naglasio da politički lideri u BiH moraju zauzeti novi pristup kako Bosna i Hercegovina ne bi zaostala iza ostalih zemalja u regionu koje ostvaruju napredak.

Prije svega, glavne političke stranke, rekao je Inzko, moraju okončati ovu štetnu bezizlaznu situaciju i dogovoriti se oko formiranja Vijeća ministara BiH. To je jedini način za rješavanje trenutne ekonomske krize i vraćanje zemlje na put ka Evropi.

Šesti "Croatia Summit" okupio je lidere zemalja Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o tranziciji regiona prema punim evropskim integracijama, sigurnosti i prosperitetu u ovoj deceniji.

U razgovorima koje je sinoć vodio sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i opet jutros na sastanku sa državnim podsekretarom Sjedinjenih Američkih Država za politička pitanja Williamom Burnsom, te ministrom inostranih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, Inzko rekao da je potreba za promjenom pristupa u Bosni i Hercegovini potcrtana brzim napretkom koji sada ostvaruju susjedne zemlje.

Od pozitivnih regionalnih događanja, Inzko je naveo spremnost lidera u Hrvatskoj i Srbiji da stvaraju novu diplomatiju, okrenutu ka budućnosti.

"Neformiranje Vijeća ministara devet mjeseci nakon izbora je sramotno", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

"Građani BiH bi trebali imati koristi od zamaha u ostvarenju napretka u regionu, međutim, umjesto toga oni su prisiljeni da gledaju kako se situacija kod njihovih susjeda poboljšava dok Bosna i Hercegovina zaostaje", naglasio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.