{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Interes je da i nakon 1. jula hrvatske firme investiraju u BiH

F
12.3.2013. u 13:46
0
2
Interes je da i nakon 1. jula hrvatske firme investiraju u BiH
0
Interes je  da i nakon 1. jula hrvatske firme investiraju u BiH
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i predsjednik Državnog ureda za trgovinsku politiku R Hrvatske Denis Čajo potpisali su Dodatni protokol o izmjenama i dopunama Ugovora između BiH i R Hrvatske o podsticanju i uzajamnoj zaštiti investicija.
Ministar Šarović izjavio je da Dodatni protokol ne mijenja osnovne principe Ugovora između BiH i Hrvatske budući da investicije investitora jedne ugovorne strane na teritoriji druge ugovorne strane ostaju i dalje zaštićene kroz garantovanje pravičnog tretmana, fizičke zaštite sigurnosti, tretmana najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana, kao i pravedne nadoknade u slučaju eksproprijacije.

Kako je rečeno izmjena se sastoji u uvođenju ograničenja slobodnog prijenosa novčanih sredstava u vezi s investicijama, koji se garantuje Ugovorom i to samo u slučaju da je Evropska unija usvojila mjere koje se odnose na ovu oblast. Takve mjere - ograničenje neće trajati duže od šest mjeseci.

Ministar Šarović je također istaknuo da je interes BiH i nakon 1.jula, kada Hrvatska postaje članica EU, da hrvatske kompanije investiraju u BiH uključujući i velike hrvatske brandove koji imaju svoje tržište u BiH i šire.

Dodao je da je BiH potpisivanjem dodatnog protokola na osnovni Ugovor slično uradila kao i u slučaju kada su neke druge zemlje ulazile u članstvo EU, kao što su Češka i Rumunija.

Predsjednik Državnog ureda za trgovinsku politiku R Hrvatske Denis Čajo kazao je da očekuje da se suradnja dviju prijateljskih i susjednih zemalja razvija i nakon ulaska Hrvatske u EU, te dodao da je cilj Hrvatske da se što prije uklone prepreke za izvoz iz BiH u Hrvatsku a time i u EU i da je Hrvatska spremna pružiti svu podršku u tom procesu.

Ugovor između BiH i R Hrvatske o podsticanju i uzajamnoj zaštiti investicija potpisan je 26.februara 1996. Taj je ugovor izmijenjen Ugovorom koji su dvije zemlje potpisale 23.jula 2002. godine, a stupio je na snagu 3.januara 2005.godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: