Dolazi u Sarajevo
256

Hahn uputio poruku mladima u BiH: Vaši političari moraju odgovoriti na vaše želje

Klix.ba
Johannes Hahn (Foto: EPA-EFE)
Johannes Hahn (Foto: EPA-EFE)
Evropski komesar za politiku proširenja Johannes Hahn obratio se današnjom objavom na Twitteru mladim građanima Bosne i Hercegovine.

"Vi ste budućnost ove zemlje, a vaša budućnost leži u Evropskoj uniji. Vaši političari moraju odgovoriti na vaše želje. Posjeta predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera je dokaz tog evropskog puta", naveo je Hahn u svom tvitu.

Inače, danas će čelnici BiH Junckeru uručiti odgovore na Upitnik Evropske komisije. Riječ je o najznačajnijem potezu bosanskohercegovačkih vlasti na evropskom putu naše zemlje.

U procesu odgovaranja na Upitnik učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće. Upitnik upućen BiH sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.