{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hahn sudija: Na marginama samita u Beču i fudbalska utakmica

F
26.8.2015. u 08:29
5
12
Hahn sudija: Na marginama samita u Beču i fudbalska utakmica
5
Lideri zapadnog Balkana i Evropske unije okupit će se danas u Beču u cilju nastavka Berlinskog procesa, koji se općenito smatra inicijativom za nastavak procesa pridruživanja regiona Evropskoj uniji.
Johannes Hahn (Foto: EPA)
Johannes Hahn (Foto: EPA)
Samit i politički razgovori bit će održani u četvrtak, 27. augusta, kada će biti održan i sastanak ministara ekonomije.

Civilno društvo sa zapadnog Balkana će prvi put imati istaknutu ulogu na jednom ovakvom skupu i njegov glas će prvi put čuti nacionalni lideri, kao i predstavnici EU te domaćini Berlinskog procesa, odnosno Njemačka prošle, Austrija ove i Francuska sljedeće godine.

Vijeće za regionalnu saradnju je bilo uključeno u proces pripreme Foruma civilnog društva, koji traje tri dana, a počeo je jučer.

Bit će to prilika za civilno društvo da predstavi svoj rad, fokus i ambicije za naredni period. Tri su glavna cilja i to: osiguranje slobode izražavanja, otvaranje radnih mjesta i prosperitet te unaprjeđenje regionalne saradnje.

Skupovi će obuhvatati Forum civilnog društva, radionice, prezentacije i specijalnu emisiju "Okruženja" regionalnog informativnog programa, u kojoj će učestvovati premijeri Albanije i Srbije, Edi Rama i Aleksandar Vučić, kao i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Na sastanku ministara ekonomije namjeravaju se razmotriti prijedlozi za bolje investicione uslove i nove međudržavne infrastrukturne projekte.

Vijeće za regionalnu saradnju će direktno doprinijeti ovom programu svojim radom u sklopu strategije "Jugoistočna Evropa 2020" na unapređenju investicione klime, povećanju konkurentnosti sektora i praćenju kretanja u oblasti politika u regionu zapadnog Balkana.

Na marginama samita bit će održana fudbalska utakmica na visokom nivou između FK EU i FK Future EU. U sastavu FK Future EU će biti Rama, Bushati, Ahmetaj, Crnadak, Thaci, Collaku, Gruevski, Poposki, Lukšić, Vučić i Svilanović.

U timu EU bit će članice Evropske komisije, Austrija, Hrvatska, Njemačka i Slovenija, a očekuje se da će sudija biti komesar Johannes Hahn, najavljeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: