Roderick Moor
0

"Građani plaćaju visoku cijenu političke disfunkcionalnosti"

Sarajevo-x.com
Roderick Moor
Roderick Moor
Na okruglom stolu u Sarajevu pod nazivom "Koja je cijena političkog zastoja u BiH", Moor je istakao da će bez zajedničke vizije BiH "puzati" prema Briselu, dok njeni susjedi trče ka Evropi.

"Građani plaćaju visoku cijenu političke disfunkcionalnosti u BiH i neki od tih troškova su indirektni i dugoročni, poput sve slabijeg povjerenja u demokratske institucije, sve slabijeg opredjeljenja prema državi i sve veće političke apatije", rekao je Roderick Moor, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH te istakao da je jedini uzrok rezignacije što ni 16 godina nakon rata u BiH ne postoji zajednička vizija o budućnosti zemlje.

On je istakao da su strana ulaganja u BiH skoro u potpunosti izostala, jer kapital neće doći u zemlje u kojima politička nesigurnost i korupcija predstavljaju ogroman rizik.

"Nije slučajno da je BiH na dnu ili blizu dna skoro svih glavnih finansijskih i poslovnih pokazatelja u regionu. Nije slučajno što BiH još nije usvojila fiskalni okvir i državni budžet, iako je ostalo samo nekoliko sedmica do kraja fiskalne godine. Ne samo da postojeća situacija ugrožava finansijsku održivost zemlje i državnih institucija, nego onemogućava i pristup BiH značajnim sredstvima EU i MMF-a", naglasio je Moor.

Prema njegovim riječima, najveću cijenu plaćaju obični građani čiji standard je zabrinjavajuće nizak, uz mizerne penzije, enormno visoku stopu nezaposlenosti i sveprisutno siromaštvo.

On smatra da građani od lidera moraju zahtijevati da formiraju vlast, da objave rat korupciji i odustanu od uzaludne i kontraproduktivne nacionalističke retorike.

"Političari moraju ujediniti zajednički cilj, a to je zajednička evropska budućnost koja će donijeti stabilnost i sigurnost BiH. Međunarodna zajednica želi da uspijete, jer je to i u našem interesu, ali mi vas na to ne možemo prisiliti", kaže prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Šef Političkog odjeljenja Kancelarije specijalnog predstavnika u BiH Štefan Simosas rekao je da je "BiH na nivou Albanije".

   Navodeći da je izvještaj o napretku BiH za prošlu godinu obeshrabrujući, Simosas je izrazio sumnju da će ova godina biti bolja.

   "Problemi u ovoj zemlji su dugoročne prirode i mi nastojimo uvidjeti odakle oni dolaze. Nema Savjeta ministara, nema usvojenog državnog budžeta, a sve to ima uticaj na dnevni red EU. Cijena svega je da će BiH zaglaviti na putu prema EU", kaže Simosas.

   Izvršni direktor Transparensi internešnela BiH Srđan Blagovčanin istakao je da je, u odnosu na susjede, BiH ostala na repu događaja po pitanju evropskih integracija i provođenja političkih i ekonomskih reformi.

   "Imamo kontinuitet zastoja u provođenju reformi. Čak idemo i krupnim koracima nazad, a najveću odgovornost imaju političke partije koji su dobili podršku na prošlim izborima", rekao je Blagovčanin.

   On je naveo da stvari ne idu u dobrom pravcu još od perioda propasti aprilskog paketa i istakao da bez jačanja vladavine prava i pravosudnih institucija ne može biti rezultata.
   Lejla Draganić iz Centra za politike i upravljanje naglasila je da je zastoj u ekonomskim reformama rezultirao bitnim smanjenjem stranih investicija, navodeći da je u BiH u prošloj godini uloženo manje od dva odsto od ukupnog iznosa stranih investicija u regionu.